Доступність посилання

ТОП новини

Непорозуміння між Ющенком і Балогою? Банківська система пішла в мінус. (Огляд преси)


Київ – Керівник президентського Секретаріату може з дня на день залишити з речами свій кабінет на вулиці Банковій. Як пише газета «Факти», цього разу Глава держави таки підпише заяву Віктора Балоги про звільнення. Свідченням цього, на думку газетярів, є те, що глава Секретаріату вперше публічно підтвердив факт існування такої заяви. Серед імовірних причин експерти видання називають різне бачення стратегії президентської кампанії Віктора Ющенка. Мовляв, Балога наполягає на одночасних дострокових виборах і парламенту, і Президента, а також на внесенні в Конституцію змін, згідно з якими Віктор Ющенко, зокрема, стає пожиттєвим сенатором. Ющенка ж ніби не влаштовує подібний радикальний сценарій. Докладніше про це розповідається в рубриці «Несподіваний поворот».

Тижневик «Ділова столиця» повідомляє, що вперше з 2001 року українська банківська система показала збитки, пішовши в I-му кварталі в мінус відразу на 7,02 млрд. грн. Головна причина таких результатів – зростання неповернень з кредитів. Якщо ж населення і вітчизняні корпорації продовжать затримувати виплати кредитів, то в другому кварталі збитки банків можуть вирости відразу до 10-15 млрд. грн. Неминучим стане і збільшення кількості проблемних фінансових установ, в які регулятор продовжить вводити свої тимчасові адміністрації. Більше про це інформується в матеріалі «Банки пішли в мінус».

Курс долара продовжує падати, інформує газета «Нова». Однак ціни стоять, як укопані, підприємці не поспішають знижувати ціни на товари зі споживчого кошика. Хоча восени, коли курс долара виріс, вартість продуктів і одягу зростала разом з ним, як на дріжджах. Тоді, як зауважує видання, всі перестраховувалися від збитків, а тепер не можуть відмовитися від прибутків. Про це йдеться в публікації «Долар падає. Першими подешевшають одяг і взуття».

Ситуація в українській економіці неоднозначна, резюмує газета «Ізвєстія» в Україні». Промислове виробництво продовжує падати, але політики запевнюють, що найгірше позаду. Про те, що відбувається з банківською системою, коли пожвавиться економіка, і чого чекати в майбутньому, зарубіжні експерти видання розповідають у статті «Економічне зростання в Україні почнеться раніше, ніж здається».

80 % медичного обладнання в Україні морально й фізично застаріло, стверджують фахівці. Проте в бюджеті 2009 року на закупівлю обладнання не закладено жодної копійки. Чому в Україні на лікування одного стаціонарного хворого на добу виділяється лише вісім гривень, а на харчування пацієнтів дві гривні в день? Причини недуг сучасної медицини з’ясовує газета «Голос України».


(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

XS
SM
MD
LG