Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Росія ще не домовилися щодо газу – Тимошенко


Архівна фотографія. Юлія Тимошенко і Володимир Путін. Москва, 29 квітня 2009 р.
Архівна фотографія. Юлія Тимошенко і Володимир Путін. Москва, 29 квітня 2009 р.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, як і раніше, висловила впевненість у досягненні компромісу в газових відносинах із Росією, проте констатує, що рішення в цій сфері поки що не ухвалене. «Впевнена, що ми знайдемо компроміс, який дасть змогу забезпечити стабільну роботу газотранспортної системи в осінньо-зимовий період», – сказала вона після зустрічі з російським прем’єром Володимиром Путіним в Астані.

Голова українського уряду наголосила, що в 2009-10 роках триватиме криза, тому дуже важливим є поліпшення співпраці, що намітилося як між Україною і Росією, так і в рамках СНД.

За її словами, Україні необхідно відновити з цими країнами кооперацію і товарообіг.

«Із кожним роком дедалі більше відчувається реальний сенс діяльності СНД, а в кризу особливо – її економічна суть», – наголосила Тимошенко.

Прем’єр зазначила, що цього року засідання голів урядів СНД тривало рекордно довго, й висловила задоволення, що наступний такий форум відбудеться в листопаді у Криму.

********
Путін: Для вирішення газового питання потрібна єдина позиція Києва

Остаточне рішення щодо закачування російського газу до підземних сховищ газу України може бути ухвалене тільки за наявності консолідованої позиції керівництва України, заявив прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.

Після переговорів із українським прем’єром Юлією Тимошенко Путін нагадав, що раніше йшлося про можливість оплати Україною російського газу в рахунок майбутнього транзиту російського газу європейським споживачам.

«Термін великий – до п’яти років. Зрозуміло, що й ризики російської сторони дуже великі, маю на увазі й майбутні президентські вибори (в Україні), і все, що пов’язане з можливою реорганізацією газотранспортних структур в Україні», – сказав Путін.

Наразі, за його словами, ситуація погіршилася після заяви Президента України Віктора Ющенка про те, що «він вважає таку форму оплати неприйнятною і мало не незаконною».

«Я прошу громадськість наших країн звернути на це увагу. У таких умовах, і так із великими ризиками, ми вирішувати питання в такому режимі навряд чи зможемо. Нам потрібна консолідована позиція керівництва України. Але навіть і це ще не означає, що ми зможемо закрити тут усі проблеми», – наголосив російський прем’єр.

Він зазначив, що йдеться про те, що закачування російського газу до підземних газових сховищ (ПСГ) України необхідно здійснити саме зараз. «Тому що без закачаного до сховищ газу українська економіка і сфера компобуту нормально існувати в осінньо-зимовий період не можуть», – пояснив Путін.

За словами російського прем’єра, протягом року зі сховищ України піднімаються близько 15 мільярдів кубометрів газу, паралельно з відбором газу з труби під час постачань газу для внутрішніх споживачів України.

«Так побудована технологічна схема: без використання газу ПСГ економіка України функціонувати не може. Значить, газ має бути закачаний зараз, причому саме в цей час, тому що технологічно пізніше в потрібному обсязі його не закачати», – заявив прем’єр-міністр Росії.

«Коштує він 5 мільярдів доларів, ну, близько п’яти: 4,7-4,8 мільярда», – сказав Путін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG