Доступність посилання

ТОП новини

Займатися бізнесом в Україні і далі буде важко – британські експерти


Прага – Упродовж наступних п’яти років у світі буде важче займатися бізнесом. Це прогноз британських експертів із дослідницької компанії Economist Intelligence Unit. Оглядачі досліджували умови для підприємництва, включно з економічним та політичним середовищем, у 82 державах світу. Хоча показники найбагатших країн, особливо Великобританії і Сполучених Штатів, впали найбільше, там бізнесменам усе-таки живеться набагато легше, ніж в інших куточках світу. Україна ж знову опинилася в кінці рейтингу, посівши 75 місце.

За оцінкою Economist Intelligence Unit, цього року ВВП України скоротиться на 10 відсотків. До слова, це ще оптимістичний прогноз, порівняно з оцінкою деяких українських аналітиків. Експерт з українських питань у британській компанії Енн-Луіз Геґґер з цього приводу сказала Радіо Свобода: «Становище в Україні дуже непевне. Я не виключаю, що ми ще можемо погіршити свій прогноз».

Скорочення економіки – це один із чинників, який визначає атмосферу для розвитку бізнесу. Ще один – стабільність політичної системи. Із наступної п’ятирічки найважчими для України будуть перші два роки, прогнозує Енн-Луіз Геґґер.

«Головна проблема з українською політикою упродовж наступних кількох років полягає в тому, що, ймовірно, й надалі не обійдеться без потрясінь. Хіба що пройдуть інституційні зміни, щоб знайти рівновагу між гілками влади – виконавчою і законодавчою. Наразі виглядає, що досягти цього важко», – пише лондонський оглядач.

Поштовхом для бізнесу в Україні може стати Угода про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, про яку сторони вже домовляються. Енн-Луіз Геґґер не береться прогнозувати, коли можуть завершитися переговори, але переконана, що така домовленість допоможе залучити в Україну іноземні інвестиції.

У рейтинзі умов для ведення бізнесу протягом 2009-13 років, який підготувала британська аналітична компанія, Україна посідає останнє, 16 місце серед східноєвропейських держав. Загалом же Україна опинилася на 75 сходинці з 82 країн світу. Для порівняння, сусідня Польща посідає 32, а Росія – 60 місце.

«Ми не очікуємо, що через кризу економічні реформи в Україні згорнуться. Вірогідно, що реформи будуть йти повільно, з перешкодами. Низький рейтинг України, зокрема, пов’язаний із низьким місцем, яке вона займала дотепер», – зауважує Енн-Луіз Геґґер.

Протекціонізм як удар по бізнесу

Загалом ціла Східна Європа важко переживає економічну кризу, яка вже змела уряд в Латвії, але може зачепити й інші країни. Британські оглядачі зазначають, що нині в багатьох східноєвропейських державах, включно з Україною, люди не довіряють державним установам, що підвищує ризик соціальних потрясінь.

Погіршення умов для підприємництва – світова тенденція. Вона передовсім пов’язана з глобальним економічним падінням – найбільшим із часів Другої світової війни. Становище ускладнюють стрибки валютних курсів і великі бюджетні дефіцити. Британські економісти прогнозують, що протягом наступних років у світі буде менше грошей для інвестицій за кордон, адже ті банки, які отримують бюджетне фінансування, будуть під тиском, в першу чергу, дбати про внутрішні ринки.

Вже зараз у світі дедалі більше урядів вдається до політики протекціонізму, мовляв, щоб захистити робочі місця у себе вдома. Economist Intelligence Unit сумнівається, що людство невдовзі побачить міцні торговельні мури, але визнає, що така небезпека існує. У такому разі наслідки для світового господарства будуть руйнівними.

Але на мапі світу є і світлі плями. Британські економісти вважають, що протягом наступних п’яти років найкраще бути підприємцем у Фінляндії, яка випередила Сінгапур.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG