Доступність посилання

ТОП новини

За крок до коаліції «політичного комфорту»


Прихильники БЮТ та Партії Регіонів, поміж ними міліцейський кордон (архівне фото, Майдан Незалежності, 22 липня 2006 р.)
Прихильники БЮТ та Партії Регіонів, поміж ними міліцейський кордон (архівне фото, Майдан Незалежності, 22 липня 2006 р.)

Київ – Важкі пологи нової коаліції – Юлія Тимошенко кличе українських політиків гуртуватися, Віктор Ющенко застерігає від такого кроку, а Віктор Янукович вагається. Наразі у справі створення коаліції та ухвалення нової редакції Конституції багато незрозумілого. Наскільки стабільним може бути об’єднання вчорашніх опонентів, чи може Президент перехопити політичну ініціативу в опонентів?..

У середу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, прозвітувавши про успіхи уряду, заявила про необхідність консолідації всіх політичних сил для подолання наслідків кризи. Щоб створити комфортні політичні умови. «Я стояла і стою на позиціях повного об’єднання всіх політичних сил і досягнення ефективного результату для України», – відзначила вона.

Натомість Віктор Ющенко намагається зірвати плани лідерів Партії регіонів та БЮТ ухвалити нову Конституцію. Президент каже, що утворення коаліції БЮТ та Партії регіонів може призвести до узурпації влади, а потім – і до «другої Руїни» в Україні. Партія «Єдиний центр» закликала Віктора Ющенка подати у відставку, щоб зірвати плани опонентів. Проте в Секретаріаті Президента кажуть, що Голова держави не піде на такий крок.

Козирі та слабкі місця Президента

Думки експертів щодо можливості Віктора Ющенка впливати на політичний процес розділилися. На думку політолога Костя Бондаренка, Президент цілком спроможний перехопити ініціативу в БЮТ та Партії регіонів.

«Для цього Віктор Ющенко має продемонструвати жорсткість і рішучість, – каже політолог. – Що він може дійсно виконувати роль людини, спроможної навести порядок. Президент може сказати, що Конституцію необхідно виносити на всенародне обговорення, бо не можна народові пропонувати кота в мішку. Лише в такому випадку він може перехопити ініціативу».

Натомість народний депутат Олесь Доній (фракція НУНС, депутатська група «Народна самооборона») вважає, що втручання Президента в цій ситуації лише зіграє на руку його опонентам. «Я не думаю, що в Ющенка є шанси перехопити ініціативу, – каже депутат. – Навпаки, оскільки він надзвичайно непопулярна особа, то його протидія антидемократичній по суті ініціативі перекроїти Конституцію може бути лише на руку тим, хто це робить. Це буде свого роду легітимація для БЮТ і Партії регіонів».

На думку депутата, більш ефективно спротив наміру переписати в недемократичний спосіб Конституцію можуть чинити структури громадянського суспільства та мас-медіа, а також нечисленні депутати-опозиціонери.

«Партія регіонів і БЮТ» – секрети політичної хімії

Тим часом, в Партії регіонів ще остаточно не визначилась стосовно коаліції з БЮТ, оскільки не можуть забути образи на свою адресу з боку Юлії Тимошенко. Про це заявила речниця регіоналів, депутат Ганна Герман.

Зараз у політичних колах існують великі сумніви щодо міцності майбутньої коаліції БЮТ та Партія регіонів.

У 2004 році політолог Кость Бондаренко доводив, що політичний альянс Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко не може бути тривалим (про це він написав у книзі «Система БЮТ»). Зараз політолог так само скептично налаштований і щодо міцності альянсу Юлії Тимошенко з Віктором Януковичем.

«Думаю, що ця коаліція буде абсолютно не тривалою, – каже Кость Бондаренко. – Союз Тимошенко та Януковича буде схожий на вугільну кислоту. Вуглець та вода є самодостатніми речовинами. При сполученні вони дають кислоту, без якої неможливе, скажімо, шампанське. Але вугільна кислота так само швидко розпадається».

Схожої думки дотримується і народний депутат Олесь Доній: «Після того, як буде поділена влада, ніхто не дасть гарантій, що не виникне тертя між цими двома лідерами». Водночас він зауважує, що напрацьовані потенційними союзниками конституційні та законодавчі зміни можуть їм дозволити зберегти своє політичне місце навіть за таких умов.

Не до, так після виборів?

За словами депутата Олеся Донія, у фракції НУНС більшість депутатів налаштовані проти входження до коаліції БЮТ та Партії регіонів. «Йдеться не лише про утворення коаліції, але й про запровадження антидемократичних заходів, – каже він. – Тому є бажання збільшити кількість причетних. На цей момент більшість фракції НУНС категорично проти цього. І очевидно, що 37 голосів всередині фракції НУНС (більша частина фракції. – авт.) БЮТ і Партії регіонів буде знайти важко».

На думку експертів, невизначеність щодо альянсу БЮТ і Партії регіонів та укладення ними нової Конституції може тривати довго. І навіть якщо президентські вибори будуть всенародними, БЮТ та Партія регіонів можуть повернутися до ідеї створення коаліції та переписування Основного закону. Адже новий Президент все одно змушений буде мати справу з цим парламентом, де ці політичні сили мають конституційну більшість.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG