Доступність посилання

ТОП новини

Жуків острів: природа чи пісок?


Екологи взяли нелегальний земснаряд на абордаж
Екологи взяли нелегальний земснаряд на абордаж

Київ – Декілька громадських організацій 4 червня захопили та блокують земснаряд і екскаватор, які незаконно видобували пісок на заповідному Жуковому острові. Низкою подібних акцій активісти хочуть покласти край нищенню природи у зелених зонах Києва, а також вшанувати пам’ять Олександра Гончарова, який боровся проти видобутку піску в заповідній зоні. І саме за це, за однією з версій, був убитий 26 травня.

Ще в четвер зранку дорогою через Жуків острів гриміли вантажівки, які екскаватор наповнював намитим із дна заповідного озера піском. Цінна сировина, вартістю 40 гривень за тонну, використовувалася на будівельних майданчиках столиці. О десятій годині декілька активістів на човні висадилася на баржу-земснаряд, яка працювала біля берега острова.

На інших представників громадськості, які підійшли до місця берегом, кинувся чоловік, що керував видобутком піску, і зі стусанами та погрозами став забирати в них відеокамеру, ноутбук та фотоапарат. Врешті, його затримали працівники міліції, а решта робітників покинули техніку і розбіглися.

Вбили за екологію?

Боротьба громадськості з незаконним пісковим бізнесом точиться не перший рік, і в ній вже з’явилися людські жертви. Дев’ять днів тому було вбито пенсіонера Олександра Гончарова, який захищав природу Жукового острова, говорить учасник захоплення земснаряду, активіст громадської організації «Збережи старий Київ» Ігор Луценко.

«Ми не сумніваємося, що вбивство скоєно на грунті екологічної боротьби. Олександр Гончаров писав звернення в усі інстанції, за два дні до вбивства йому погрожували за це фізичною розправою. Він не припинив боротися – і його вбили. Ми захопили земснаряд, аби довести розпочату ним боротьбу до кінця», – розповідає учасник акції.

Природа – жертва піску і зиску

Незаконний видобуток піску у Києві здійснюють понад 15 земснарядів, і це непоправно руйнує природу, заявляє заступник начальника рибінспекції Києва Сергій Косогов.

«Щодо цього земснаряду - ми вже тричі зупиняли його, спільно з міліцією та прокуратурою притягали до відповідальності його власників. Вони зупиняються, деякий час стоять, тоді розпочинають знову. Наслідки для природи Жукового острова – катастрофічні, зокрема, знищуються нерестилища дніпровської риби. За нашими даними, незаконний видобуток піску здійснює ТОВ «Альянс», його причетність зараз з’ясовують прокуратура та управління боротьби з організованою злочинністю міста Києва», – зазначає рибінспектор.

В Голосіївському районному відділі міліції факт затримання керівника земснаряду підтвердили. Проте його утримують під вартою не за шкоду, завдану природі а за напад на людей і спробу відібрати в них відеокамеру. До того ж, затриманий запевняє, що він безробітний! Слідство триває.

Представники громадськості продовжують контролювати захоплений земснаряд. Правоохоронці та рибінспекція мають заарештувати його, як засіб скоєння злочину, та відбуксирувати на зберігання в один з київських портів, до рішення суду.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG