Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США вказує на корупцію і ксенофобію в Україні


Прага – Де найбільші тріщини в українській демократії, на думку американських спостерігачів? В Україні поширена масштабна корупція в усіх гілках влади, а в місцях позбавлення волі є випадки тортур. Проблемою залишається і ксенофобія у суспільстві. Це висновки Державного департаменту США, який оприлюднив новий звіт про стан свободи і демократії в світі.

Сполучені Штати вважають, що для просування демократії Україні не обійтися без судової реформи, бо нині систему правосуддя аж ніяк не можна назвати незалежною, чи вільною від корупції. А для того, щоб дати відсіч хабарникам, не обійтися без неупереджених судів.

Щоб допомогти побудувати в Україні правову державу, США, зокрема, підтримали підготовку Концепції судової реформи, яку схвалили згодом у травні 2008 року. Цей документ має сприяти майбутній реформі Кримінального процесуального кодексу.

Поруч із проблемами правосуддя автори звіту Держдепартаменту США помітили і знущання над українськими жінками й дітьми, зокрема домашнє насильство та сексуальні домагання на робочому місці.

Серйозною проблемою залишається і торгівля людьми, включно з торгівлею дітьми з метою сексуальної експлуатації. Тут США допомогли Міністерству внутрішніх справ України навчити правоохоронців, як краще допомагати жертвам експлуатації і запевнитися, що торговців людьми належно покарають.

Ксенофобами має зайнятися українська влада

Крім цього, американські дипломати стурбовані ксенофобськими злочинами та антисемітськими публікаціями в Україні, хоча, за їхньою оцінкою, ця проблема була ще гострішою у 2007 році.

«Американське посольство, так само як багато інших посольств в Україні, звертає увагу на злочини на ґрунті ненависті і ними стурбоване. Ми відстежуємо тенденцію для наших щорічних правозахисних звітів. І як мовиться в новому звіті, наш посол обговорював проблему з чільними представниками української влади. Працівники посольства також підтримують тісний зв'язок із Міжнародною організацією з питань міграції, яка відстежує статистику злочинів на ґрунті ненависті в Україні», – розповіла Радіо Свобода речник посольства США у Києві Ненсі Петтит.

США підтримують різні громадські ініціативи в Україні, спрямовані на демократичний контроль за владою. За минулий рік було надано понад сто грантів меншого розміру. При цьому автори звіту Держдепартаменту визнають, що наразі неурядові організації в Україні мають обмежені можливості щодо захисту прав громадян.

Що стосується поширення демократичного досвіду, то недарма ж кажуть, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Понад 100 українців минулого року відвідали США за програмами академічного обміну, а ще приблизно 300 учнів середніх шкіл отримали змогу поспілкуватися зі своїми американськими ровесниками за Програмою обміну майбутніх лідерів.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG