Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні військові навчання в Україні можуть не відбутися


Архівна фотографія. Під час навчань «Сі Бриз-2008»
Архівна фотографія. Під час навчань «Сі Бриз-2008»
Верховна Рада України відмовилася розглядати законопроект стосовно схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2009 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях.

За включення цього питання до порядку денного парламенту спершу не вистачило одного голосу – проголосували лише 225 депутатів. А згодом, під час повторного голосування, «за» висловило 217 депутатів із 422, зареєстрованих у залі.

Згідно з законопроектом, цього року планувалося провести 11 міжнародних багатонаціональних військових навчань.

У випадку не ухвалення цього законопроекту Україна не зможе проводити на своїй території навчання з миротворчих операцій з військовослужбовцями інших держав.

«Удар по іміджу України»

Представник Президента у Верховній Раді Ігор Попов заявляє про зрив навчань «Сі Бриз-2009» через відмову Верховної Ради розглянути законопроект про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України в 2009 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях.

«Дуже шкода, що в нас сухопутна фаза «Сі Бризу» уже завалена, і тому що рішення сьогодні не прийняте, у нас буде завалена морська частина «Сі Бризу». І тому що найближчим часом Верховна Рада не буде працювати й навряд чи повернеться до цього питання до літніх канікул – українська армія залишилася без спільних навчань», – сказав Попов після першого голосування.

За словами заступника голови Секретаріату, це негативно позначиться на міжнародному іміджі України.

Планувалося, що навчання «Сі Бриз-2009» пройдуть у липні-серпні нинішнього року в територіальних водах і на військових полігонах України. Метою навчань є відпрацювання за стандартами НАТО дій багатонаціональних сил під час планування і проведення миротворчої (антитерористичної) операції.

Ці навчання проводилися щорічно із середини 90 років. Попри запрошення, російські військові відмовляються брати у них участь. І майже щороку виникають протести з боку проросійських і лівих сил півострова.

22 квітня Верховна Рада Криму за ініціативою проросійської більшості ухвалила звернення до українського парламенту, в якому кримські депутати закликали народних депутатів Верховної Ради України розглянути питання про «неприпустимість проведення навчань «Сі Бриз-2009» в автономії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG