Доступність посилання

ТОП новини

«Де в Україні жити добре?» Рейтинг найкращих українських міст склав журнал «Фокус»


55 найкращих міст для життя в Україні визначили в українському часописі «Фокус». Пальма першості – у Львова. Також у трійці лідерів Київ та Івано-Франківськ. А найгіршими (не взагалі, а серед цих 55-ти) є Артемівськ, Судак і Біла Церква. Чому експерти назвали Львів найкращим містом України? Як взагалі можна визначити найпривабливіші для життя українські мегаполіси?

Як місту потрапити в першу десятку?

До уваги при визначенні рейтингу експерти брали чимало критеріїв, зокрема, рівень злочинності, доступність житла, туристичну привабливість, чистоту, діловий потенціал, середню зарплату мешканців. Про це розповів кореспондент відділу рейтингів часопису «Фокус» Нуріслам Забаіров. «Критеріїв досить багато. Вони змінюються залежно від ситуації в країні. У цьому році у зв’язку з кризою екологічні питання, скажімо, відходять на другий план. Ми використовували як статистичну інформацію, яку нам надавали органи державної статистики і міської статистики, так і експертні оцінка людей, які займаються певними сферами діяльності. Наприклад, людей зі сфери туризму, культури, екологічних експертів». Загальну картину привабливості українських містах визначити складно, констатує журналіст. Все залежить від влади кожного населеного пункту. Якщо мер на своєму місці, тоді навіть незважаючи на економічну кризу в країні, всупереч політичним розбіркам, вдається ситуацію поліпшити. А в сусідньому мегаполісі на чолі може бути слабкий керівник, для якого головним завданням є що завгодно, тільки не добробут городян. Тому слід дивитися на становище в кожному окремому випадку, каже Нуріслам Забаіров. «Деякі міста зацікавлені в рейтингу, хочуть дізнатися, що в них змінилося за минулий рік. А інші просто ігнорують наші запити або стараються відбутися якоюсь відпискою».

Львів переміг передусім завдяки своїй туристичній та культурній привабливості. Але за багатьма іншими показниками Львову похвалитися нічим, констатує кореспондентка Радіо Свобода у цьому місті Галина Терещук. «Історичне минуле і цікаві пам’ятки архітектури, 60 музеїв, десятки університетів, майже 100 культурних і мистецьких заходів у рік. Форум видавців, День батяра, вуличний театральний і джазовий фестивалі стали візитками Львова. Усе це приваблює мандрівників. Щороку місто відвідує близько мільйона туристів, але це у 15 разів менше, ніж, наприклад, кількість туристів у польському місті Краків.

Хоча у Львові достатня кількість готелів, але їхня висока ціна не відповідає сервісу і не по кишені багатьом туристам. Погані дороги як по області, так і в самому місті, обмаль місць для паркування туристичних автобусів, жахливий стан пам’яток архітектури, відсутність авіасполучення з багатьма містами світу, незручності в побуті, занедбані сквери і парки, загазованість центральної частини міста відлякують багатьох іноземців від поїздки у старовинний Львів. Чому Львів обраний найкращим містом і які має проблеми, говорить заступник міського голови Василь Косів. «Якщо говорити про плюси Львова, то максимальну кількість балів ми отримали за культурне життя і зовнішню привабливість. Мінуси - це питання інфраструктури, як це є в кожному українському місті. Треба ще дуже багато зробити, щоб залишатись на першій позиції».

Львовознавець Ігор Мельник стверджує, що Львів своїми історичними пам’ятками і багатством історії заслуговує на звання найкращого міста, але влада мала б докладати зусиль до розвитку інфраструктури міста. «Львів – найкраще для мене місто, я тут народився і живу, тут є свої середовища, де можна ще поспілкуватись, ще не всі виїхали. Але Львів втратив ресурс розвитку. Це місто на 250 тисяч людей, нині утричі більше, місто не витримує навантаження».

Правнучка Івана Франка пані Надія вважає, що Львову шкодить загазованість у центральній частині, яка мала б бути пішохідною. «Я боюсь, що місто не витримає такої кількості машин, особливо у центрі, тут важко дихається. Я Львів ціную за архітектуру міста, культуру, це по праву краще місто України. За комфортом - не всім тут комфортно. У нових районах вкрай складно, то з водою проблеми, то з опаленням, то з транспортом».

Зі свого боку, голова парламентського комітету з питань містобудування і регіональної політики, колишній мер Донецька Володимир Рибак стверджує, що загалом становище українських міст хоч і поволі, однак покращується. «Звичайно, є ще багато питань, наприклад, у комунальній сфері. Але, якщо подивитися на міста загалом, то ситуація поліпшується».

Італійські міста також змагаються між собою

Своєрідні хіт-паради міст влаштовують щороку і в Італії. Одне з провідних тамтешніх економічних видань оцінює рівень життя у 103 італійських містах за 36 показниками, серед яких ділова активність, робоча зайнятість, екологія, рівень сервісу, культурна привабливість тощо. Також беруть до уваги систему охорони здоров’я в окремому місті, наявність культурно-освітніх закладів, а ще - організацію дозвілля мешканців, розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталія Кудрик. «Нинішнього року серед великих міст на провідних позиціях опинилися Болонья, Мілан, Флоренція і Рим. А на верхівці рейтингу середньовічне містечко Сієна, що в центральній області Тоскана. Флоренція, Рим і Мілан очолюють також десятку обласних центрів, де мріють жити більшість італійців. Експерти зробили висновок, що жителі сонячного півострова надають перевагу мегаполісам з багатим культурним надбанням, великою кількістю розважальних закладів і кращою можливістю для працевлаштування.

Якщо верхівку рейтингу посідають міста з центрально-північних регіонів Італії, то у хвості плетуться південні обласні центри: Неаполь, Палермо і Катанія. У цих містах високий рівень безробіття, поширена злочинність і невтішна екологічна ситуація через проблеми зі сміттям і відходами».

В Україні ж чільну десятку найкращих для життя міст склали, крім Львова, Києва та Івано-Франківська, також Чернівці, Ялта, Харків, Одеса, Іллічівськ, Сімферополь та Севастополь. За кількістю дитсадків, шкіл, лікарень і ринків (на тисячу мешканців) – лідирує Ялта. За хорошою екологією – Чернігів, за найнижчим рівнем злочинності – Коломия, безробіття – Одеса,за найвищою середньою зарплатою (три тисячі триста гривень) – Енергодар. А у Києва, на думку експертів часопису «Фокус», найліпший діловий потенціал.


Які міста в Україні Ви вважаєте найкращими за рівнем життя?
Людмила, економіст: Звичайно, Київ. Сюди вкладається найбільше грошей, тут розвинута інфраструктура. Львів - найкращий у плані культури. Сімферополь - це хороший туристичний центр.
Надір, викладач: Я з Криму. Київ - дуже гарне місто, але дуже дороге для життя. З кримських міст – це Сімферополь. На південному березі життя дуже дороге, ціни ростуть із прибуттям туристів.
Оля, студентка: За можливістю працювати і навчатися це, звичайно, Київ. А от за можливістю відпочинку туристів, чистотою і красою - це Львів. Там є можливість навчатися, але влаштуватися на роботу дуже складно. Також дуже гарне місто Одеса.
Сергій, торговий представник: Київ, Дніпропетровськ, Одеса. Це найбільш розвинуті міста, там найбільше можливостей.
Олена, пенсіонерка: Київ. Сюди всі їдуть, намагаються купити квартиру, затриматися.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG