Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ Росії перебуватиме у Криму до грудня


Севастополь – Служба безпеки України заявляє, що після 13 грудня нинішнього року всі представники Федеральної служби безпеки Росії на Чорноморському флоті Російської Федерації повинні залишити територію України. Про це російську сторону вже повідомили офіційними каналами. За даними СБУ, на російському Чорноморському флоті зараз працює 19 офіцерів ФСБ, які займаються контррозвідувальною діяльністю.

Про діяльність ФСБ в Криму відомо вкрай мало – на це вони і спецслужби. Але періодично з’являються публікації у пресі чи заяви деяких політичних і громадських організацій Криму про те, що російська Федеральна служба безпеки підтримує на півострові місцевих сепаратистів. Втім, жодних підтверджень з цього приводу з боку СБУ не було.

Попри усю таємничість, усе ж відомо, що в Севастополі працює дві російські спеціальні структури – військова розвідка і контррозвідка. Розвідники базуються безпосередньо у штабі ЧФ Росії на вулиці Вороніна, це підрозділ легендарного ГРУ – Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних Сил Росії. А контррозвідка – це підрозділ ФСБ, про що, власне, і говорили представники СБУ. Він має у Севастополі свій осередок – приміщення за адресою на вулиці Леніна, 24.

Як розповідають експерти, розвідники завжди були у складі сил Чорноморського флоту, тож домогтися їхнього виведення з України, практично, не можливо. А ось ФСБешники офіційно з’явилися в Криму після терактів у Москві, коли у 1999 році були підірвані кілька житлових будинків і почалася Друга чеченська війна. Тоді росіяни посилили заходи безпеки у місцях базування Чорноморського флоту і за згодою тодішнього керівництва СБУ розмістили групу співробітників ФСБ у Севастополі. Вони з’явилися тут після того, як у 2000 році українська і російська спецслужби підписали відповідний протокол.

Свою «потрібність» у Севастополі ФСБ має час «довести»?


Проте, за даними севастопольських військових джерел, неофіційно російські контррозвідники перебували на Кримському півострові ще з початку 90-х років. Тепер же представники СБУ заявили, що Україна сама може забезпечити безпеку російського Чорноморського флоту Росії на власній території. За словами голови СБУ Валентина Наливайченка, у Сімферополі і Севастополі створені «могутній контррозвідувальний підрозділ» й «Україна власними силами може забезпечити безпеку базування Чорноморського флоту Російської Федерації, припускаючи весь комплекс можливих загроз».

Вже за традицією, російське командування у Севастополі подібні повідомлення не коментує. Неофіційно ж там сказали, що підрозділ ФСБ до складу Чорноморського флоту Росії не входить і його перебування у Криму регламентується іншими документами, аніж міжурядові угоди з розподілу і базування ЧФ Росії на території України.

Від прес-групи Севастопольського управління СБУ теж не вдалося отримати якоїсь офіційної інформації, оскільки її начальник сьогодні практично увесь день був відсутній на робочому місці. Втім, до 13 грудня – дати, до якої російські контррозвідники мають покинути Севастополь – є ще час, тож ми, очевидно, ще отримаємо коментарі з різних сторін.

Кримські експерти припускають, що тепер СБУ доведеться особливо пильнувати, аби партнери з ФСБ не надумали на ділі перевірити здатність українських спецслужб гарантувати безпеку російських військових моряків. Висока ймовірність того, що «чеченські терористи» чи «грузинські диверсанти», які раніше оминали Севастополь, за таких обставин можуть підказати СБУ, що самій їй не справитися – потрібна допомога щонайменше 19 ФСБешників, які щойно почали готувати валізи.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG