Доступність посилання

ТОП новини

«Росія прагне, щоб країни Центральної Європи були під її впливом» (світові ЗМІ)


Прага – Хто керує Європою – Європейський Союз чи Москва, чи перешкодить криза проведенню Євро-2012 в Україні, наслідки білорусько-російської молочної війни і не тільки для Білорусі, та як готуються до ювілейного, вже 55-го фестивалю українці-русини у Словаччині. Такі теми, зокрема, порушують у п’ятницю світові мас-медіа.

Перший чеський президент, відомий правозахисник і дисидент Вацлав Гавел у своєму інтерв’ю американському агентству «Bloomberg» висловив стурбованість відсутністю чіткої позиції Європейського Союзу у ставленні до Росії. Взимку в українсько-російському газовому протистоянні 20 держав-членів ЄС, включно з колишніми пострадянськими Словаччиною, Болгарією, Угорщиною залишились без газу. Не можна дозволити Росії маніпулювати чи шантажувати інших. Якщо Росія й далі погрожуватиме, тоді, на думку Гавела, від російського газу треба відмовитись, нехай краще свій газ вона залишає собі. «Росія прагне, – говорить Вацлав Гавел, – (і демонструє це), щоб країни Центральної Європи були під її впливом. Росія хоче вирішувати питання членства в Європейському Союзі й НАТО. Вона хоче, щоб ми питали дозволу, хто може вступати, а хто ні. Росія противиться вступу до НАТО колишніх радянських республік Грузії та України».

Американський щоденник «The New York Times» звертає увагу на наслідки білорусько-російської молочної війни. Якщо на офіційному рівні над Росією й Білоруссю безхмарне небо, то реалії зовсім інші. Газета пише, що хоча в основі заборони ввезення молочних продуктів до Росії вказувались санітарні проблеми, насправді Росія, й уже не вперше, використовує це як зброю в геополітичних суперечках. «Після молочного фронту, – читаємо в газеті, – Росія минулої середи фактично відкрила другий фронт, вимагаючи від білоруської газотранспортної компанії сплатити 230 мільйонів доларів боргу». Кара на Лукашенка впала після того, як Білорусь відмовилась визнати незалежність Абхазії й Південної Осетії.

Австрійська газета «Die Presse» занепокоєна станом підготовки до «Євро-2012» в Україні. Якщо в сусідній Польщі вже почали зводити стадіони, то в Україні навіть не рухаються. Найбільша проблема – фінансування будівництва готелів. Тільки Донецьку потрібно 1500 готельних номерів на рівні 5-зіркових, але бюджетних коштів на це не виділено.

До ювілейного 55-го фестивалю українців-русинів розпочалась підготовка у Словаччині. Українсько-русинський культурний фестиваль належить до найстарших фестивалів національних меншин у Словаччині. Як повідомляє східнословацька газета «Korzar», до участі в програмі фестивалю вже зголосились 29 ансамблів із України, Польщі й Словаччини. Його цьогорічна тема – «Українські весільні традиції». Фестиваль відкриється 19 липня, програма охоплює міста Свидник і Пряшів, які є центрами українського життя у Словаччині.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

XS
SM
MD
LG