Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі школярі й далі можуть анонімно оцінювати в інтернеті своїх учителів


Німеччина – Те, що вчителі виставляють оцінки учням, не дивує нікого. Така в них робота. У Німеччині от вже кілька років існує інтернет-сторінка, на якій школярі можуть відкрито оцінювати своїх учителів. Одна з учительок розгледіла в цьому зазіхання на гідність людини й звернулася до найвищої цивільної судової інстанції в Німеччині – Федеральної судової палати в місті Карлсруе – і програла процес.

От уже кілька років у Німеччині існує веб-сторінка spickmich.de. Її розробили студенти з Кельна. На ній вони надали школярам можливість оцінювати своїх учителів. Скільки існує ця сторінка, стільки й триває суперечка між адміністраторами сторінки і вчителями.

Тепер справа дійшла до найвищої цивільної судової інстанції Німеччини. Викладачка з міста Мьорс отримала за фах «Німецька мова», який вона викладає, «двійку» і розгледіла в цьому порушення своїх особистих прав.

Найголовніше – свобода висловлювання думки

Пройшовши через усі попередні інстанції, жінка дійшла до найвищої – Федеральної судова палата в Карлсруе. Однак судді не стали на захист обуреної викладачки. Їхній вердикт: вільне висловлювання думки й вільна комунікація у цьому випадку стоять над правом позивача на так зване «інформаційне самовизначення».

Отже, німецьким школярам й надалі дозволено оцінювати в інтернеті своїх учителів. Вони, однак, повинні дотримуватися при цьому загальних суспільних правил, до яких належить, наприклад, заборона на використання образливих висловлювань.

Внесок у покращення спілкування на уроках

Адміністратори сторінки привітали таке рішення. За словами Мануеля Вайсброта, школярі чесно висловлюють думку і не зловживають наданою їм можливістю. Крім того, більшості вчителів і соромитися нема чого.

«Пересічна оцінка, яку отримують вчителів – це четвірка. На нашу думку, такий портал може зробити позитивний внесок у покращення спілкування між вчителями й учнями на уроках», – сказав Вайсброт.

Все оцінюється анонімно

Оцінювати вчителів пропонується в різних категоріях – таких, як рівень викладання, справедливість, наскільки улюбленим викладач є серед учнів, але також зовнішня й сексуальна привабливість. Своїх викладачів діти й підлітки оцінюють анонімно, аби не стати потім жертвою утисків з боку самих педагогів, наголошують адміністратори порталу. За їхніми власними даними, на веб-сторінці spickmich.de зареєстровано вже близько 800 тисяч користувачів.

Розчарованими залишилися інші оціночні інтернет-форуми. Адже Федеральна судова палата в своєму вердикті наголосила, що йдеться про рішення, дія якого поширюється виключно на інтернет-сторінку, проти якої виступав позивач.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG