Доступність посилання

ТОП новини

Дружба за гроші. Чи потерпить Росія ще одну поразку, в Молдові


Владімір Воронін
Владімір Воронін

Прага – Узявши багатомільйонний кредит від Росії, Киргизстан усе ж не відмовив Америці у використанні військової авіабази для перекидання вантажів до Афганістану. Російський МЗС поскаржився на ненадійність партнерів, а російські експерти вголос стали говорити про дипломатичну поразку Росії. Нині історія погрожує повторитися вже не схід, а на захід від Москви, у Молдові. Адже Росія також пообіцяла комуністичному керівництву цієї країни великий кредит, як вважають оглядачі, в надії на перемогу комуністів на парламентських виборах і продовження проросійського курсу. Але чи виявися Молдова надійнішою інвестицією, ніж Киргизстан?

На початку травня Європейський Союз пообіцяв Молдові та ще п’ятьом країнам колишнього Радянського Союзу програму «Східного партнерства» – можливість тіснішої інтеграції з ЄС за умови, що ці країни далі просуватимуться шляхом демократії. Але Росія запропонувала інше – живі гроші. Півмільярда доларів кредиту без жодних відомих передумов.

Як сказав президент Молдови комуніст Владімір Воронін, це було «політичне рішення» Москви, а гроші мають піти на будівництво доріг, газорозподільних систем та, як сказано у повідомленні, для «завершення будівництва будинків».

При цьому Воронін подякував Кремлеві за підтримку комуністів під час протестів, що охопили країну після виборів до парламенту 5 квітня. Вибори супроводжувалися звинуваченнями у фальсифікаціях на користь владних комуністів.

Перші гроші, за словами прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна, мають надійти протягом півтора місяця. Це, на думку оглядачів, є досить ризикованою інвестицією в комуністів з огляду на те, що повторні вибори до молдовського парламенту відбудуться наприкінці липня.

Але, як каже американський дипломат і колишній посол місії ОБСЄ у Молдові Люїс О’Ніл, послання до молдован із Москви звучить досить чітко: хочете добудувати будинки – голосуйте за комуністів.

Воронін уміє змінювати курс

При цьому американський дипломат зауважує, що росіяни забувають власний політичний досвід із молдовським президентом, який виявився добрим учнем одного відомого американського політика.

«Ветеран американської політики 1960–70х років, якого називали «великим татусем», демократ Джессі Анру був автором однієї чудової непристойності щодо ролі грошей у впливі на владу. Він казав: якщо ви не можете випити віскі лобіста, взяти його гроші, переспати з його жінками і все одно проголосувати проти нього вранці, вам немає чого робити в політиці».

Росія, на думку американського дипломата, розраховує на те, що в разі перемоги комуністів їй вдасться повернути Молдову на російський вектор розвитку. Але, нагадує Люїс О’Ніл, ті, хто в це вірить, мають пригадати, як протягом восьми років перебування при владі Воронін коливався між Росією і Європою залежно від того, що йому було вигідніше на той момент.

Він ішов до влади на проросійській платформі, але потім відмовився від ключових положень російського меморандуму про придністровське врегулювання. Перед черговими ж виборами Воронін знову звернувся по допомогу до Москви, додає О’Ніл.

«Тож якщо Воронін залишиться при владі, нікого не має дивувати, коли він знову змінить вектор. Зрештою, як нагадує сам Кремль, ми живемо в багатополярному світі. Час покаже, чи зможе Владімір Воронін, подібно до «великого татуся» Джессі Анру, дивитися людині правдиво в очі, брати гроші і потім голосувати проти неї».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG