Доступність посилання

ТОП новини

«Чи гарантований фонд?» НБУ тимчасово не відраховуватиме доходи до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб


Національний банк України перестане відраховувати частину свого прибутку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Народні депутати скасували 25% щомісячне відрахування доходів НБУ до цього державного Фонду, що має гарантувати кожному вкладнику банка – його учасника відшкодування коштів до певної суми. Наразі розмір максимальної суми відшкодування за внесками, включаючи відсотки, становить 150 тисяч гривень. Чи не спричинить таке рішення парламентарів нову хвилю недовіри українців до фінансових установ? Наскільки ж можна довіряти українським банкам після всіх перипетій із кризою, заборонами достроково знімати депозити, обвалів гривні?

Причини та обґрунтування

Більшість народних депутатів вирішили, що зараз гроші більше потрібні для фінансування інших потреб держави – зокрема, підготовки України до Євро-2012. Щоправда, замість щомісячного відрахування Нацбанк даватиме кредити Фонду гарантування вкладів, якщо виникне у цьому потреба. Зокрема, коли загальна сума виплат Фонду перевищить 80% наявних коштів, коли він вичерпає фінансові можливості тощо. Коментуючи рішення скасувати щомісячне відрахування доходів до Фонду, народний депутат від НУНС Станіслав Аржевітін стверджував пресі, що цей законопроект штовхає країну до колапсу. Колапсу в умовах кризи, коли не вирішена проблема з поверненням вкладів. Зі свого боку, колишній заступник голови НБУ Ярослав Солтис такої загрози не вбачає. «Державі потрібні гроші на витрати, бюджету не вистачає, додаткова емісія призведе до зменшення вартості гривні. Якщо в Нацбанку є поквартальні доходи й він бачить, що вони будуть в кінці року - це коректна нормальна постанова. Та й 10 мільярдів гривень – це не та сума, яка суттєво може вплинути на курс гривні чи економіку».

Заборгованості по депозитам ще й досі існують

Киянка Надія Сергіївна відкрила свого часу депозит в одному зі столичних банків, термін дії сплив ще 4 місяці тому. Але гроші повертати їй не поспішають, незважаючи на пенсійний вік вкладниці та потребу в грошах для оплати лікування. «Назбирала собі на старість 40 тисяч гривень. Повинна була в березні депозит забрати, але вже декілька місяців мені не сплачують навіть відсотки. Обіцяють повернути в серпні-вересні з грошей, які дали на реструктуризацію банку. Але я уже в віці й дуже хворію».

Є об’єктивні причини не повернення грошей деякими банками, навіть коли минув термін депозиту, зазначає колишній заступник голови НБУ Ярослав Солтис. «Є банки, які не в змозі повернути й строкові вклади, тому що клієнти не повертають кредити. Банк сам гроші не друкує, а звертається до НБУ. Зараз Нацбанк уже рефінансує деякі банки. Нажаль, не йде рефінансування в банках, які стали банкротами, адже підняти їх дуже важко».

Депозити повертатимуть з грошей, виділених на рефінансування

Зараз банківська система України стабілізується, немає жодного банкрутства вітчизняних банків. Довіра українців до банків потроху відновлюється – більшість банків без проблем повертають депозити, навіть достроково. І взагалі держава готова гарантувати вкладникам відшкодування коштів не лише за допомогою Фонду гарантування вкладів, переконує у коментарі Радіо Свобода народний депутат від БЮТ Юрій Полунєєв. «Сьогодні питання про масові звернення людей до Фонду гарантування вкладів, внаслідок банкрутства банків, гостро не стоїть. Розпочався процес рекапіталізації банків, в якому знаходяться найбільш важливі системні банки для стабільності й довіри населення. Тому частково це питання вирішується через рекапіталізацію, на неї йдуть надзвичайно великі суми (9 мільярдів на 3 банки уже ухвалено). І більшість цих коштів піде саме на повернення депозитів та на посилення довіри населення до банківської системи».

Експерт Олена Білан звертає увагу на те, що замість щомісячного відрахування Нацбанк зможе надавати Фонду гарантування вкладів позики. Це, на її думку, не дозволить похитнути становище Фонду. «Якщо Фонду не вистачить власних коштів для відшкодування збитків по депозитах, то він має право отримати позику. Вкладнику важливо забрати з банку свої кошти, його не цікавлять шляхи чи механізми отримання».

Обсяг Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у червні нинішнього року скоротився майже на 50 мільйонів гривень і становив на липня 4,5 мільярда гривень, повідомляє прес-служба Фонду.

Ви зараз довіряєте українським банкам і чи готові покласти в них гроші?
Ольга, керівник виробничого відділу: Я краще допоможу своїм трьом дітям та внучці, ніж покладу гроші в банк. Люди вкладають, а потім не можуть забрати.
Геннадій, співробітник банку: Довіряти українським банкам сьогодні не можна. З депозиту банк має право використовувати кошти, як пасив та інвестувати їх у ризиковані проекти. Єдине, що можу порадити – класти гроші на «банківську ячейку».
Ольга, офіціант: Багато із моїх знайомих не можуть забрати свої депозити уже пів року – це вагома причина, щоб не класти сьогодні гроші на депозит.
Володимир, лікар: Оскільки моїх знайомих, які збирали гроші на квартиру, в українському банку «кинули». Я вклав невеличку суму, але в іноземний банк.
Ольга Тимофіївна: Я довіряю банкам, просто треба вибирати, в який банк вкладати. Я просто наразі не маю заощаджень. Але назбираю і покладу на депозит.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG