Доступність посилання

ТОП новини

Депутатські хитрощі: навіщо позачергово скликати заблокований парламент?


Блокування депутатами Партії регіонів трибуни Верховної Ради України, 7 липня 2009 р.
Блокування депутатами Партії регіонів трибуни Верховної Ради України, 7 липня 2009 р.

Київ – Ні плідної роботи, ні канікул – заблокована Верховна Рада, попри те, що не може ухвалювати рішення, працюватиме на холостому ходу. Спікер обіцяє продовження роботи парламенту понад запланований до канікул термін. Фракції БЮТ та Партії регіонів також ініціюють скликання позачергової сесії. Чому депутатам за таких умов кортить зайвий раз зібратися?

Як і минулого тижня, фракція Партії регіонів знову заблокувала трибуну, вимагаючи позитивного розгляду закону про підвищення мінімального прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати і пенсії.

Заступник голови бюджетного комітету, депутат-регіонал Володимир Макеєнко вважає, що необхідні гроші в бюджеті можна віднайти. «Зменшити витрати на держапарат – приблизно на мільярд гривень, – каже він. – Ще гроші по Кіотському протоколу – 3-4 мільярди гривень, гроші з рефінансування – адже платники податків мають фінансувати невдалу діяльність приватних банків...». За словами депутатів від фракції Партії регіонів, задля підвищення мінімального прожиткового рівня треба близько 15 мільярдів гривень.

Коаліція бачить загрозу інфляції

Натомість депутати від БЮТ стверджують, що для підвищення прожиткового мінімуму необхідно 48 мільярдів гривень – і таких грошей у бюджеті немає. Також їх обурює той факт, що регіонали вимагають не просто розгляду питання, а позитивного голосування з нього.

«Реально джерел на покриття додаткових витрат, у зв’язку з прийняттям цього закону, в уряду немає, – каже заступник голови бюджетного комітету, депутат-бютівець Олег Ляшко. – Єдиний реальний шлях віднайти кошти – це здійснити емісію коштів національним банком. Сьогодні на засіданні робочої групи, яка відбулася у спікера, Микола Азаров так і сказав, мовляв, не бачу нічого страшного, якщо зробити емісію. Ми (БЮТ) вважаємо – це абсолютно не прийнятний варіант».

Спікер скаржиться, що депутатів «закріпачили»

За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, не всі депутати добре розуміють наслідки підвищення мінімальних зарплат. «Зараз лише почалося прозріння, що ж запропонували і що очікує власників підприємств у зв’язку з тим, що вони будуть зобов’язані підвищити заробітну плату», – зауважив він.

Спікер пояснив проблему з блокуванням трибуни тим, що депутати не можуть на власний розсуд вирішувати – як їм працювати. «Я запропонував: давайте ми розпочнемо засідання і співголови робочої групи оприлюднять свої розрахунки, – розповів Володимир Литвин на брифінгу про переговори. – Нехай депутати визначаться. Ні! Депутатів тримають у кріпаках!»

Коментуючи ситуацію у парламенті, Володимир Литвин зауважив, що певні політичні сили хочуть зробити парламент недієздатним до президентських виборів. Він нагадав що аналогічна ситуація була в 2004 році – коли він також був спікером. Проте керівництво Партії регіонів запевнило, що не домагається цього і пообіцяли вже 8 липня запропонувати обґрунтовані зміни до бюджету.

Маневри довкола заблокованої трибуни

Закриття сесії було заплановане на 10 липня, проте спікер запевнив, що за чинної ситуації не буде розпускати депутатів на канікули.

Позафракційний народний депутат Тарас Чорновіл вважає, що в різних політичних сил є свої мотиви для того аби продовжити пленарну роботу парламенту.:

«Мотиви Партії регіонів і БЮТ кардинально різняться. БЮТ хоче все-таки провести низку голосувань, передусім – з кадрових призначень, – каже Чорновіл. – Вони планують вичекати момент – коли регіонали розслабляться, частково роз’їдуться – і швидесенько провести необхідні рішення. Партія регіонів вирішила заблокувати цей процес в інший спосіб. Розуміючи, що через тиждень їм буде важко, вони внесли першими проект постанови про проведення позачергового засідання. Так вони матимуть гарантію, що без них не можна провести засідання. Мотиви, чесно кажучи, не найкращі».

Враховуючи той факт, що основні політичні гравці прагнуть досягти надто різних результатів, Тарас Чорновіл не сподівається на те, що позачергові засідання парламенту будуть плідними. Проте, за його словами, ближче до осені все-таки накопичиться критична маса нерозв’язаних питань, яка змусить Верховну Раду до роботи.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG