Доступність посилання

ТОП новини

«Скрутне вугілля». Чи справді ситуація у вугільній галузі України є критичною?


Від початку року шахтарі не отримали практично жодної гривні з бюджету на придбання устаткування для нових очисних забоїв і капітального будівництва. 95% шахт не модернізували вже два десятиліття. За таких підходів і песимістичного сценарію світової економічної кризи в найближчі роки видобуток вугілля в Україні може впасти вдвічі. Про це заявив колишній віце-прем`єр з питань паливно-енергетичного комплексу, нині депутат-регіонал Андрій Клюєв. Такої ж думки дотримується і частина гірників. Чи справді ситуація у вугільній галузі України є критичною?

Скорочення та розкрадання

У перші місяці нинішнього року на шахтах України видобули вугілля майже на 13% (тобто на 3 з половиною мільйона тонн) менше, ніж за цей же час торік, повідомили в Міністерстві вугільної промисловості. Видобуток падає, підтвердив Радіо «Свобода» на прикладі своєї копальні голова незалежної профспілки шахти «Візейська» держпідприємства «Львіввугілля» Михайло Козибрід. «Ми здавали 100-120 тон, зараз шахти дають 55-60», - зазначив він. Водночас гірників цієї шахти попередили, щоби вони готувалися до скорочення, стверджує голова профспілки. «З 1-го числа працівників починають попереджувати про скорочення і дають термін згідно Кодексу законів про працю -2 місяці. З 1 вересня в нас є 600 людей, яких просто викинуть на вулицю».

Непростим є становище і на шахтах Донбасу, переконує голова профспілки Держпідприємства «Первомайськвугілля» на Луганщині Роман Панчук. «Хоча прем’єр говорила, що не буде жодних скорочень, вони пройшли. Зарплатня більш-менш виплачується, але без жодних відрахувань чи податків, просто щоб працівники «не виступали».

Тим часом трагічних масштабів набуває на шахтах Донеччини розкрадання бюджету, вважають представники донецької міліції. З ними спілкувалася кореспондентка Радіо «Свобода» у цьому регіоні Ольга Доровських. «Вугільні підприємства в Донецькій області, більшість з яких побудовані у 70-ті роки і потребують реструктуризації, потерпають від своїх же власників. За підрахунками служби по боротьбі з економічною злочинністю, з початку року на вугільних підприємствах області зникло майже 6 мільйонів гривень бюджетних коштів. Ця сума могла б покрити десяту частину боргів перед шахтарями по заробітній платі. Найбільше нечесних фінансових махінацій на шахтах пов’язані з їх ліквідацією або ремонтом, повідомив начальник донецького управління по боротьбі з економічною злочинністю Сергій Цикура. За його словами, за останні півроку донецька міліція порушила 26 кримінальних справ, пов’язаних із розкраданням державних коштів на шахтних підприємствах.

Правоохоронці говорять, що варіантів, як вкрасти гроші на такому складному підприємстві, як шахта , безліч. Але в більшості випадків ціна цих дій - життя людей. Найбільш поширений спосіб, до якого вдається шахтна верхівка, – це закупівля старого обладнання або економія на засобах безпеки. Враховуючи той факт, що рівень зношеності обладнання на шахтах Донеччини становить близько 50%, нехтування правилами безпеки і розкрадання коштів на ремонт перетворюють їх на справжній конвеєр смерті, вважає Сергій Цикура. «Одна зі старих схем – використання старого гірничого обладнання, що піднімають на-гора з якихось старих підприємств, що давно втратили ліцензію. Це обладнання реставрують і видають за нове. Це, без сумніву, безсовісний і цинічний спосіб учинити злочин, тому що в цьому випадку ризикують життям людей, що йдуть під землю». Нині на складах донецьких шахт зберігається понад 700 тисяч тонн вугілля. Правоохоронці впевнені: саме неможливість його продати і отримати прибуток і спонукає чиновників брати кошти з бюджету».

Врятуйте галузь!

Ситуація у вугільній галузі України є кризовою, підтверджує народний депутат від Партії регіонів Віктор Турманов. І щоб змінити ситуацію, слід переглядати бюджет, зазначає він. «Треба передивлятися бюджет. Біля 10 мільярдів треба знайти, щоб платити в цьому році зарплатню і хоч трохи вкласти на розвиток самої вугільної галузі. Ми зараз ідемо до того, що просто не буде вугілля в Україні. Зараз на багатьох шахтах нема навіть пального, щоб довозити людей на роботу. В нас сьогодні виплачується гола зарплатня, без жодних відрахувань, без відрахування податків. Нічого не йде відтворення. Вугілля на складах – 2,4 мільйони тон».

Навіть у нинішній непростій ситуації треба шукати різноманітні шляхи порятунку галузі. Зокрема, варто розглянути, як реалізується вугілля і куди. До цього закликає екс-міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб. «Наприклад, в Україні близько 20 цементних заводів. Вони всі працюють на технологіях споживання дуже дорогого природного газу. Давайте їх переведемо на технології споживання вугілля. Переобладнання коштуватиме 30-40 мільйонів гривень. Уряд дає кредит, а відсотки за нього погашає сам. На це потрібно від 6 до 9 місяців, але буде реалізовано мільйон тон вугілля».

Всупереч складним економічним умовам, основана частина державних вугільних підприємств працює ефективно і навіть краще, ніж торік. У цьому переконує, зі свого боку, речник Мінвуглепрому Олександр Горобець. При цьому речник міністерства вугільної промисловості не відхрещується і від проблем, головна з яких – збут твердого палива. Олександр Горобець запевнив, що уряд максимально сприяє вугільникам у пошуку нових ринків. «Сьогодні в цьому напрямку працює міжнародний відділ, йдуть перемовини з представниками фірм Болгарії, Румунії, Угорщини. Ми хочемо, щоб нашу продукцію брали фірми з цих країн. Надзвичайно важливо, щоб в межах держави використовувалося вугілля».

Чимало українських шахт (як державних, так і приватних) є нерентабельними, констатує Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру Разумкова. І пояснює, чому так відбувається. «Велика глибина залягання пластів вугілля, невеликі розміри пластів. Наприклад, в США пласт має довжину 5 метрів, в Україні ж – 1 метр, або менше. З цього випливає висока собівартість видобутку. Є частина приватизованих шахт, вони значною мірою рентабельні, однак також потребують модернізації та фінансової допомоги».

Протягом минулого року на українських шахтах видобули 77 з половиною мільйонів тонн вугілля. Для порівняння - у сусідній Польщі, за даними тамтешніх статистиків, видобули 100 мільйонів тонн.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG