Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи на газ таки підвищать?


Київ – Зобов’язання українського уряду перед Міжнародним валютним фондом щоквартально корегувати ціни на природний газ незабаром можуть бути реалізовані. На думку експертів, завдяки виборам, що наближаються, зараз чи не найзручніший час для таких непопулярних заходів, як підвищення тарифів на газ.

Наприкінці червня Кабінет Міністрів пообіцяв МВФ щокварталу коректувати ціни на природний газ для населення, таким чином розраховуючи на безпроблемний третій транш кредиту. Водночас Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово заявляла, що в 2009 році ціни на газ для населення не підвищуватимуться.

Населення усе зрозуміє

У БЮТ інформацію про можливе підвищення тарифів не виключають. Як заявив в ефірі Радіо Свобода радник Прем’єр-міністра з енергетичних питань, народний депутат від БЮТ Олександр Гудима, уряд може упродовж літніх місяців підвищити тарифи на газ, але цю межу встановлюватиме не МВФ.

До самого ж факту підвищення тарифів, вважає депутат, українці поставляться з розумінням. «Якщо нацкомісія після рекомендацій уряду і прийме таке рішення, то українці під час фінансової кризи зрозуміють, що і їм важко, і уряд іде на багато кроків, щоб соціально допомогти населенню... Треба підвищувати, але той рівень визначатиме уряд, нацкомісія, виходячи з тієї ситуації, в якій ми зараз опинилися. Думаю, вони будуть незначні, що буде цілком нормально як з точки зору президентських виборів, так і з точки зору населення, яке все розуміє», – сказав Олександр Гудима.

Кому допоможе підвищення

Проте нині можливість зростання вартості газу для населення не є вельми втішною. Мовляв, криза надворі, та й загалом невідомо, чи вплине підвищення ціни на якість, наприклад, послуг ЖКГ, чи ж просто потрапить комусь до кишені.

Експерт з енергетичних питань, заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев переконаний, що українці погодяться платити більше, лише якщо будуть впевнені, що різниця в оплаті піде на поліпшення умов проживання. «Потрібно підвищувати, все має свою ціну. Проте як споживач, я маю побачити що це йде на користь підвищення якості послуг, які я отримую. Якщо я цього не бачу, значить, ці кошти йдуть, як вода у пісок», – зазначив експерт.

Коли очікувати подорожчання, наразі невідомо. Проте, кажуть експерти, напередодні виборів уряду варто добряче подумати, перш ніж знову турбувати кишені українців.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG