Доступність посилання

ТОП новини

Президент Румунії: протести в Молдові були подібні до революції 1989 року


Президент Румунії Траян Бесеску під час відвідин Радіо Свобода, Прага, 16 липня 2009 р.
Президент Румунії Траян Бесеску під час відвідин Радіо Свобода, Прага, 16 липня 2009 р.

Прага – У четвер у Празі під час відвідин Радіо Свобода президент Румунії Траян Бесеску дав інтерв’ю, в якому порівняв нещодавні протести після виборів у сусідній Молдові з кривавою антикомуністичною революцією 1989 року в його країні, що поклала край тоталітарному режимові диктатора Ніколає Чаушеску. Серед іншого, Радіо Свобода поцікавилось, що може зробити член Євросоюзу Румунія, щоб допомогти Молдові вийти з політичної кризи без того, аби наразитися на звинувачення у втручанні у внутрішні справи Молдови?

– Ми відкидаємо звинувачення, що буцімто Румунія була причетна до повстання після виборів, і що вона втручалася у внутрішні справи Республіки Молдова. Але можу сказати впевнено: ми бачили подібні події раніше. Це було у грудні 1989 року, коли інший комуністичний лідер не спромігся зрозуміти свій власний народ, а зокрема молоде покоління. Можливо, панові Вороніну варто подивитися зйомки, зроблені 1989 року в Бухаресті. Він побачить, що там була молодь на вулицях, котра прагнула свободи, молодь, що орієнтувалася на Європу, а не ті, що голосували за Чаушеску.

– Цього року минає 70 років від підписання сумнозвісного пакту Молотова-Ріббентропа. Ви заявили, що не підпишете з Молдовою двосторонньої угоди, яка затвердила б усе, що було реалізоване тим пактом. Власне, у східній Румунії є регіон, що зветься Молдова. Мільйони румунів називають себе молдованами у тому сенсі, як українець міг би сказати: я – галичанин. Одначе, Молдова просуває окрему молдовську тотожність, мову й історію, що нагадує сталінську концепцію «молдавського народу». Як сучасна європейська Румунія може зберегти з Молдовою етнічні і мовні зв’язки без звинувачень в усьому злі?

– Коли йдеться про звинувачення або політичні ігри Кишинева проти Румунії, ми не будемо поводитися несміливо. Наша політика полягає у поясненнях ЄС і НАТО історії регіону і народу. Наша концепція зрозуміла – один народ, дві країни. Тож кишинівська пропаганда нікого не введе в оману. Румунія не буде пасивною. Ми збільшили число місць в університетах для молдовської молоді, ми намагатимемося підтримувати румунськомовні демократичні ЗМІ, а в ЄС ми переконуватимемо наших друзів і союзників, що Молдову не можна залишати в одному інтеграційному пакеті з Україною, а потрібно включити її до пакету із Західними Балканами для швидшої інтеграції… Ми не будемо робити нічого подібного до ворожих дій проти Молдови. Ба більше, ми готові до будь-якої потрібної Молдові допомоги в кожній ділянці економіки.

– Звичайні прохолодні стосунки Румунії з Росією, як виглядає, ще більше погіршилися від початку кризи в Молдові. Дехто каже, що Москва просуває ідею «румунської загрози Молдові», аби посилити вплив на Кишинів. Чи може Румунія поліпшити взаємини з Росією зі збереженням своїх інтересів у регіоні?

– Не думаю, що мають рацію ті, що кажуть, ніби взаємини Румунії з Москвою у поганому стані. Наш товарообіг зростає, політичні контакти є частими. І скажу одну річ: не думаю, що Москва аж так підтримує Вороніна, що через нього буде ворожо ставитися до Румунії. Коли це кажу, я володію інформацією. З іншого боку, Москва дійсно має інтереси у Молдові, а Румунія має інтерес у громадянах Молдови. Хочемо, аби наші брати з Молдови мали шанс прямувати до достатку. Це може статися, якщо Молдова твердо стане на шлях інтеграції до ЄС. Ви говорили про плутанину між Молдовою та Республікою Молдова. Дозвольте пояснити. Молдова має історичні регіони: Молдову, Банат, Олтенію, Буковину, Трансильванію – той самий народ жив там багато тисячоліть.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG