Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний трибунал із воєнних злочинів вимагає видачі обвинувачених


Голова Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів Патрік Робінсон
Голова Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів Патрік Робінсон

Белград – Патрік Робінсон, голова Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів у колишній Югославії, закінчив дводенний візит до Сербії. В перебігу зустрічей з державними діячами й суддями він виступив за розширення співробітництва Трибуналу з сербськими інституціями.

Міжнародний трибунал розшукує ще двох обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів, які ймовірно переховуються на території Сербії: генерала Ратка Младича, колишнього командувача збройних сил боснійських сербів та Ґорана Хаджича, колишнього лідера самопроголошеної сербської республіки в Хорватії.

Неврегульована справа двох втікачів, Младича й Хаджича, зазначив голова Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів у колишній Югославії Патрік Робінсон і додав: «Конче необхідно усунути цю пляму у наших відносинах, заарештувати згаданих двох й видати їх судові. Однак, хочу сказати, що свій візит завершую з великим оптимізмом, упевнений, що стосунки між Сербією й Трибуналом будуть поліпшуватися».

Іншою темою розмов були процеси вже у сербських судах, котрі стосуються воєнних злочинів. Адже на вимогу міжнародного співтовариства в Сербії, так само як і в Хорватії та Боснії і Герцеговині, для цього заснували окремі суди, оскільки Гаазький трибунал немає технічних можливостей для нових процесів. Була ще одна причина, а саме – бажання, щоби місцеві суди здобули досвід у веденні таких процесів.

Сербія й Гаазький трибунал «рівноправні партнери»

У Сербії наразі судять кілька груп обвинувачених у скоєнні злочинів у Хорватії, Боснії і Герцеговині та в Косові. Йдеться про сербських громадян, колишніх військових, поліцейських та добровольців. Міжнародні чинники, зокрема Гаазький трибунал, уважно стежать за перебігом цих процесів. Через це суддя Робінсон сказав, що Сербія й Трибунал – «рівноправні партнери» та, що Трибунал і в майбутньому надаватиме юридичну допомогу судам в регіоні.

Гаазький трибунал провадить вісім процесів над 20 особами. Згідно з процедурою, всі процеси мали б закінчитися до 2013 року. Винятком стануть процеси Младичу та Хаджичу, в разі якщо вони опиняться в руках правосуддя. А всіх інших судитимуть спеціальні суди в Белграді, Загребі та Сараєві. Досі не було офіційного пояснення чому такий суд не заснували і в Приштині, головному місті Косова, оскільки в провінції чимало злочинів над мирним населенням скоїли як сербські сили, так і албанські повстанці.

(Белград – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG