Доступність посилання

ТОП новини

Українські школярі вивчатимуть екологію за стандартами ОБСЄ


Київ – ОБСЕ розпочала проект «Зелений пакет», який передбачає запровадження в українських школах нової програми з екологічної освіти з використанням сучасних технологій. Програма будується на основі проектів ОБСЄ, реалізованих в інших країнах Європи, та на досвіді українських освітян і екологів.

Для школярів Польщі, Чехії, Албанії, Словаччини, Туреччини та інших держав екологія є однією з базових дисциплін. Причому вивчають її не за традиційними підручниками. Їм на зміну прийшли навчальні фільми, ігри, інтерактивні рухомі ілюстрації, комп’ютерні бази даних із кожної теми та брошури з порадами для викладача. Все це входить до так званого «Зеленого пакету», набору методичних матеріалів з екології, який розробляється і поширюється за сприяння ОБСЄ. На сьогодні такий «Зелений пакет» використовують у своїй роботі 20 тисяч вчителів із 12 країн світу.

Країни-члени Організації з безпеки та співробітництва у Європі декілька років вивчали шляхи збереження природи та забезпечення сталого розвитку. І дійшли висновку, що необхідною передумовою для цього має бути екологічна освіта, пояснює координатор проекту ОБСЄ в Україні Любомир Копай.

«Це не той проект, який може принести результат одразу, – каже він. – Це довгострокова інвестиція, але від того ще більш важлива. Діти, які навчаються за «Зеленим пакетом» зараз, будуть дбати про довкілля у майбутньому».

Для України розроблять індивідуальний «пакет»


«Зелений пакет» у кожній державі враховує національні та регіональні особливості, передбачає більше часу для вивчення місцевих екологічних проблем і можливостей їхнього подолання, говорить учасник проекту, провідний експерт Регіонального екологічного центру Центральної та Східної Європи Клімент Мінджов. Тому розробка «Зеленого пакету» для України розпочалася з круглого столу за участі українських експертів з питань освіти і довкілля, які висловили свої ідеї з цього приводу.

Зокрема, еколог із Одеси Сергій Степаненко зазначає: «Вкрай актуальна для України тема енергозбереження. Гадаю, в українському варіанті «Зеленого пакету» вона має бути однією з основних».

А заступник міністра освіти та науки Дмитро Козоріз наголосив: «Здоров’я наших дітей залежить великою мірою саме від екології. Тому екологічна освіта повинна давати дітям змогу робити певні висновки і адекватно реагувати на виклики середовища».

Експерт із національних освітніх програм в Україні Аліна Севастюк запропонувала «додати до пакету розділ про те, що і як дитина може зробити власноруч, як вона особисто може вплинути на довкілля! Наприклад, вже розроблено програму-калькулятор, яка дає змогу вирахувати вплив на довкілля кожної родини».

Знання про довкілля: цікаві, доступні та ефективні

Україна за час незалежності запровадила викладання у школах екології, але здебільшого цей предмет вивчається як факультатив і не передбачає застосування комп’ютерних технологій. «Зелений пакет» дасть змогу подолати ці та інші перешкоди в розвитку екологічної освіти в Україні, вважає начальник відділу суспільно-гуманітарної освіти МОН України Наталя Бєскова.

«Пакет зорієнтований на вчителів різних фахів: географії, біології, економіки, фізики та хімії, він дає змогу наповнити ці предмети інтерактивними методиками, – каже пані Бєскова. – Окрім того, ми проводимо комп’ютеризацію шкіл, проте в більшості випадків у нас немає навчального матеріалу для комп’ютерів. І найважливіше: завдяки цьому проекту ми нарешті починаємо екологізацію освіти в Україні, ми маємо концепцію екологічної освіти!»

Цього року школярі вивчатимуть екологію за «Зеленим пакетом» лише в кількох українських містах. Але вже у 2010 році фахівці ОБСЄ та українські освітяни використають цей досвід для загальнодержавної навчальної програми з екології. Сьогодні основні витрати на реалізацію цього проекту взяла на себе Організація з безпеки та співробітництва у Європі. Однак у подальшому передбачається залучення до нього національних і міжнародних інвесторів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG