Доступність посилання

ТОП новини

«Подорож без тютюну». Нові обмеження куріння у громадських місцях


Очистити українські поїзди від тютюнового диму і штрафувати курців вирішили народні депутати. Вже майже місяць діють зміни до закону про обмеження тютюнопаління у громадських місцях. Наскільки ефективно борються з любителями подиміти в тамбурах?

Укрзалізниця проти курців

Оголошення про заборону курити і раніше робили в кожному потязі чи електричці Придніпровської залізниці. У новому законі, кажуть представники Укрзалізниці, чітко зазначено: курити можна лише у спеціально відведених для цього місцях, обладнаних вентиляцією. Відтак, стверджують залізничники, диміти у неробочих тамбурах ніхто не забороняв, адже неробочі тамбури мають витяжки. Чи правильно розуміють новий закон дніпропетровські залізничники, знає місцева кореспондентка Радіо «Свобода» Юлія Рацибарська. «Як реалізувати закон на практиці, мають спустити директиву зі столиці, говорить керівник прес-служби залізниці Сергій Павленко. «Ми зараз дали відповідний запит у Київ, у головне управління, чекаємо роз’яснень нормальних. Як тільки отримаємо юридичні роз’яснення, оприлюднимо інформацію».

Між тим пасажири залізниці про тютюнову новацію чують уперше. Олексій приїхав до Дніпропетровська потягом «Кривий Ріг – Луганськ». Табличок «Місце для куріння» чи «Курити заборонено» не помітив, так само, як і попільничок. Курив у тамбурі. «Якщо обладнають місця для куріння, то я не проти. Хай новація буде… Але, якщо закінчиться тим, що будуть лише брати штрафи, то я проти».

Курців у вагонах будуть штрафувати від 85 до 170 гривень. Це мають робити бригади воєнізованої пожежної охорони та міліція, кажуть у прес-служби Укрзалізниці. За словами ж провідників, люди продовжують диміти у тамбурах. «Ми сигарети не продаємо. Пасажири і курять, і п’ють… Ми поки не штрафуємо, не забороняємо».

На харківських вокзалах вже давно не палять, запевняють у прес-службі Південної залізниці. Проте, як переконався харківський кореспондент Радіо «Свобода» Назар Ковальчук, пасажирів із сигаретою можна зустріти у переходах та на перонах центрального вокзалу. «В деяких магазинчиках і кав’ярнях центрального пасажирського терміналу продовжують продаж сигарет, а от жуйок з нікотином знайти не вдалося. До речі, саме їх радить купувати автор закону про заборону тютюнопаління. Мовляв, ця практика поширена закордоном. Курці кажуть: якщо треба, готові терпіти всю дорогу, а дехто вже і сам вирішив не псувати настрій іншим пасажирам.

«Я вважаю, що мають бути окремо тамбури для курців і для некурців», - зазначає Юрій.

«Я сиджу, а на мене дим йде? Воно тобі треба? То лізь у погріб і кури там, скільки хочеш», - обурюється Надія Степанівна.

Український пасажир - кмітливий народ. Будуть курити в туалетах вагонів, що довести практично неможливо, адже туди стороннім вхід заборонений, між вагонами, в інших місцях вночі».

А от у львівських приміських поїздах курців стало значно менше, правоохоронці вистежують і штрафують затятих курців, стверджує місцева кореспондентка Радіо «Свобода» Галина Терещук.
«Штраф наразі 17 гривень, згідно зі старим Адміністративним кодексом. А ось найбільш складно пояснити Закон про заборону палити пасажирам, які їдуть більше 20-25 годин. У багатьох потягах у тамбурах ще є встановлені попільнички.

На перонах курити теж заборонено. Там немає відведених місць для куріння, а якщо й є, то за межами вокзалу. Водночас, що саме вважати громадськими місцями не відомо, зазначив Сергій Єфімов, помічник начальника лінійного відділу міліції на станції «Стрий».
«В принципі, за старими правилами перевезення пасажирів місце для куріння було відведене у тамбурі. На сьогодні, у зв’язку із запровадження Закону , ми не знаємо як маємо себе вести, немає розпоряджень з департаменту, тому переважно попереджаємо людей, а найбільше уваги приділяємо молоді, щоб не палили. Погрожуємо молодим курцям, що висадимо з потяга, і це діє».

Штрафувати людей за куріння у тих місцях, де немає інформаційних табличок про заборону палити, правоохоронці не можуть.
Наразі на залізниці не знають, як бути зі затятими курцями, чи варто запроваджувати вагони для тих, хто палить і для тих - хто ні.

Суворі обмеження для курців діють у Польщі. Мешканці Львівщини, які часто бувають у сусідній державі, добре знають, що там заборонено палити на перонах, у потягах, на автостанціях, на зупинках, словом, у громадський місцях. І цього правила не порушують , бо знають, що одразу заплатять великий штраф».

Захист від пасивного куріння

В Італії заборонили курити у потягах будь-якого класу і не залежно від тривалості подорожі ще 5 років тому. «Сигарети — небезпечний забруднювач повітря і негативно впливає на здоров’я пасажирів», - пояснює Міністерство охорони здоров’я та керівництво італійської залізниці. Що робити у цій ситуації італійським курцям, і які штрафи вони сплачують, розповідає далі кореспондентка Радіо «Свобода» у Римі Наталія Кудрик. «Для порушників правила передбачений символічний штраф у 7 євро. Ініціатори заборони на куріння в поїздах кажуть, що переслідують швидше виховну, аніж репресивну мету. Із запровадженням нововведення поступово довелося переоблаштувати вагони. Замість попільничок з’явилися розетки для підзарядки мобільних телефонів. Окремих місць для куріння в поїздах не передбачено. Вагони для курців залишилися тільки в деяких потягах старого покоління.

Скрутно доводиться італійським любителям цигарок. Вибір обмежений: або набратися терпіння і втриматися від шкідливої звички протягом подорожі, або ж чекати найближчої зупинки, щоб зробити кілька затяжок на вулиці. Хтось примудряється сховатися в туалеті потягу, та через запах цигаркового диму вас може запідозрити контролер або - ще гірше: доведеться вислухати нарікання невдоволених пасажирів».

Наповнений димом тамбур – наслідок не нікотинової залежності, а звички. І якщо від неї відмовитися, вже через короткий час нікого не будуть дивувати вільні від тютюну поїзди. Так вважає Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я. «Не можна курити, люди й не будуть курити. У вагонах не буде жодного місця для куріння. Хочеш покурити – дочекайся зупинки, вийди на платформу, перекури і повертайся до вагону. Адже, наприклад, у плацкартному вагоні, в останньому купе - дим ледь не такий же стоїть, як в тамбурі, чому ж люди цим мають дихати?».

Лікар-нарколог Олександр, який десять років тому також був затятим курцем, наголошує: пасивні курці отримують таку саму порцію шкідливих речовин з тютюнового диму, як і активні. Ніч у плацкартному вагоні поблизу накуреного тамбуру створює навантаження на легені та серце. «Яка ж різниця, чи сигарета у Вас в руках і Ви вдихаєте дим, чи Ви стоїте поруч і той самий дим вдихаєте? Смоли осідають на легенях, нікотин потрапляє в кров, наслідки для здоров’я такі ж, як і в активних курців. Вміст шкідливих речовин буде той самий, з трошки меншою концентрацією. Куріння - це просто одна з форм істерії».

В Україні курить дві третини чоловіків та кожна п’ята жінка. Таку статистику наводить Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». А за півроку співробітники міліції оштрафували понад 28 тисяч людей, які курили у заборонених місцях - у навчальних закладах, на дитячих майданчиках та залізничних вокзалах


Наскільки ефективно забороняти диміти у поїздах (тамбурах)?
Варвара Дмитрівна, пенсіонерка: Ой, мені так завжди заважають курці. Я біля себе курити не дозволяю. Думаю такі заборони будуть ефективними.
Іван, студент: Я думаю, що тамбури це і є спеціальні місця для куріння. Тому дарма такі нові правила ввели.
Юлія, менеджер: Насправді курити чи не курити це окрема справа кожного. Думаю люди, як курили, так і будуть курити.
В’ячеслав, інженер: Думаю ефективно. Але нові штрафи покажуть. Заплатиш один раз і більше не захочеш у вагоні курити.
Наталя, медсестра: Я вважаю курити в поїзді небезпечно, тому чудово, що ввели такі обмеження. Потроху люди відвикнуть.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG