Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі україномовним програмам на громадських теле- і радіоканалах загрожує закриття


Варшава – Великого резонансу набуло у Польщі повідомлення про те, що Польське громадське телебачення TVP припиняє випуск україномовної програми «Теленовини», котру транслювали на всю країну. Польські українці побоюються, що україномовні радіо- та телепередачі стануть жертвами політичного протистояння між урядом та опозицією щодо впливів на громадські ЗМІ. Нещодавно президент Польщі Лех Качинський вдруге наклав вето на ухвалений парламентом черговий урядовий законопроект стосовно правового статусу та джерел фінансування громадських радіо та телебачення. Отож стан невизначеності у цій галузі триває.

Вістку про скасування єдиної україномовної телепередачі зустріли у Польщі з обуренням. Відкритий лист-протест на захист «Теленовин» підписало дві з половиною тисячі осіб – поляків та українців, а серед них відомий польський кінорежисер Анджей Вайда.

Програма «Теленовини» – пріоритет для польських українців, оскільки це єдина україномовна програма, що впродовж 14 років транслюється по всій країні у мережі громадського телебачення TVP. Редактор «Теленовин» Андрій Вархіл каже, що ніхто з працівників не чекав такого рішення з боку керівництва Польського телебачення.

Це рішення шокує ще й тому, що програма «Теленовини» для більшості польських українців – це єдиний засіб спілкування з рідним, оскільки внаслідок депортаційної операції «Вісла» з 1947 року вони розсіяні по всій території країни.

Речник польського громадського TVP Даніель Яблонський у розмові з Радіо Свобода наголосив на економічному аспекті проблеми. «У серпні та вересні через складну фінансову ситуацію Польського телебачення, TVP, і через потребу заощадження коштів, ми відмовились від випуску нових програм, присвячених проблемам національних меншин, зокрема «Теленовин». Програми національних меншин повернуться в ефір у мережі телеканалу TVP Info восени. Новий графік роботи цього телеканалу буде представлений у жовтні, можливо, що телепрограми для національних меншин матимуть дещо інший вигляд, ніж зараз».

У результаті політичного протистояння стосовно впливів на громадські ЗМІ, що відбувається у верхніх ешелонах польської влади, нині за економічними показниками польське радіо й телебачення перебувають на межі банкрутства.

Упродовж року представники уряду заявляють про те, що вони проти того, щоб змушувати поляків кожного місяця сплачувати гроші на утримання громадських ЗМІ. Але президент Лєх Качинський нещодавно вдруге ветував закон, яким передбачене скасування такої плати.

І все ж, попри нинішню обов’язкову оплату, багато поляків відмовляються сплачувати гроші на утримання громадських ЗМІ. Окрім того, зменшились грошові надходження і від реклами.

Втім, фінансова криза загрожує не лише єдиній загальнопольській програмі «Теленовини», а й регіональним випускам україномовних програм Польського громадського радіо та телебачення у Білостоці, Ольштині, Кошаліні та Ряшеві.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG