Доступність посилання

ТОП новини

Україна розрахувалася за липневий газ


Київ заплатив Москві 605 мільйонів доларів, повідомила сьогодні на брифінгу Прем’єр-міністр Юлiя Тимошенко.

«Сьогодні, підкреслюю – достроково, уряд розрахувався за закачування природного російського газу в газові сховища України. Ми проплатили 605 млн. доларів і повністю розрахувалися за закачаний газ в українські газові сховища», – заявила Юлія Тимошенко.

Відповідаючи на запитання, чи були використані кредитні кошти Міжнародного валютного фонду для розрахунку за газ, Юлія Тимошенко зазначила: «Це за рахунок коштів бюджету. У нас не розділяються гроші в бюджеті за джерелами – у нас є спільний казначейський рахунок, з якого ми платимо, тут складно розділити, за рахунок яких коштів».

Як повідомив раніше виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський, кошти третього траншу кредиту stand-by Міжнародного валютного фонду надійшли до України ще в п’ятницю, 31 липня.

Минулого тижня Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила виділення Україні третього траншу кредиту stand-by у розмірі 3,3 мільярда доларів.

Прем’єр міністр України Юля Тимошенко сьогодні висловила переконання, що й надалі «Нафтогаз України» буде розраховуватися за паливо вчасно.

За українсько-російськими контрактами з січня цього року, «Нафтогаз України» зобов’язаний щомісяця направляти «Газпромові» платежі за газ не пізніше сьомого числа місяця, наступного за поставками.

У разі першого ж неплатежу контракт між компаніями передбачає перехід на авансову систему розрахунків.

Чільні керівники Росії та представники «Газпрому» минулими місяцями не раз заявляли, що Україна неспроможна вчасно оплачувати за доставлений газ.

Однак, Україна досі вчасно і в повному обсязі розраховувалася з «Газпромом».

Минулого місяця перед оплатою за газ отриманий у червні Юлія Тимошенко заявила: «Поки я Прем’єр-міністр, Україна буде вчасно розраховуватися за природний газ із Росією. Так буде й у цьому місяці. І ми не допустимо ніякого збою з боку України».

За її словами, багато політиків постійно намагаються зіграти на темі оплати за газ, однак такі заяви є «істеричними».


Минулого тижня Єврокомісія та міжнародні фінансові інституції досягли угоди з Україною щодо реформування українського газового сектору. Про це повідомив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG