Доступність посилання

ТОП новини

Що штовхає облігації «Нафтогазу» вниз?


Київ – Із чим пов’язане зниження вартості облігації «Нафтогазу», і до чого це може привести? Цей факт викликав значне занепокоєння інвесторів. Урядовці ж вважають, що підстав для нагнітання ситуації немає, однак, не виключають: зниження вартості облігації може бути штучним.

Кому і скільки винен «Нафтогаз», який є одним із головних платників податків до бюджету, достеменно не відомо. Таку інформацію офіційно не оприлюднювали впродовж останніх років. За оцінками ж експертів, загальна заборгованість НАКу лише перед банківськими установами становить, як мінімум, 6 мільярдів доларів. А сума його єврооблігацій, яка свого часу дорівнювала 100 відсоткам запозичень компанії, сьогодні не перевищує і 10. Упродовж минулого тижня їхня вартість знизилася майже на 20%.

Українські урядовці вважають, що причин для нагнітання ситуації немає. «Український уряд все робить для стабілізації ситуації, яка пов’язана із діяльністю основного оператора на ринку в Україні. Ніяких причин для нагнітання (ситуації) немає. При появі дестабілізуючих факторів уряд зможе ухвалити відповідні рішення для стабілізації ситуації», – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр економіки Богдан Данилишин.

Штучність чи закономірність падіння?

Разом з тим, пан Данилишин не заперечив, що зниження вартості облігації «Нафтогазу» може бути штучним. «Можливо, і штучне деяке зниження. Цей фактор пов’язаний із кон’юнктурою, яка складається навколо «Нафтогазу», з кон’юнктурою, яка складається на світових ринках, і з урахуванням світових тенденцій. Сьогодні є відповідне зниження, завтра буде підвищення», – зазначив пан Данилишин.

На думку ж колишнього голови «Нафтогазу» Юрія Бойка, причиною зниження вартості облігації «Нафтогазу» є фінансовий стан НАКу. «Ніяких тут політичних речей немає. Ніхто спеціально цього не робить. Зниження вартості облігації «Нафтогазу» пов’язане, перш за все, з фінансовим становищем компанії, яка переживає найскрутніші часи свого існування», – заявив пан Бойко Радіо Свобода.

Падіння облігацій «Нафтогазу» затягне рейтинг

Із цим погоджується і експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук. А окрім цього, вважає він, на падіння бондів «Нафтогазу» впливає і невизначеність навколо реструктуризації боргів компанії. Наслідком зниження вартості облігацій, говорить Тодійчук, може стати зниження рейтингу компанії, а також ускладнення із отриманням кредитів.

«Це одна із складових зниження рейтингу НАК «Нафтогазу», – каже він. – «Нафтогаз» для того, щоб закуповувати газ для підземних сховищ, щоб утримувати систему (газову) в надійному стані, змушений залучати кошти і у вигляді кредитів, і, можливо, випуску нових облігацій. Ці всі проблеми з уже випущеними облігаціями працюють не на корить НАКу і уряду в цілому».

Зниження вартості облігацій «Нафтогазу» викликала занепокоєння іноземних інвесторів, котрі їх тримають. Падіння вони пов’язують із заявою керівника Мінфіну щодо необхідності прискорення реструктуризації боргів НАКу з єврооблігації на суму 500 мільйонів доларів, погашення яких припадає на вересень.

Міжнародні рейтингові агентства, Moody’s та Fitch, знизили рейтинги «Нафтогазу». Разом з тим, фахівці Fitch кажуть, що не планують розглядати реструктуризацію боргів «Нафтогазу», як подію суверенного дефолту.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG