Доступність посилання

ТОП новини

Чому дорожчає цукор


Київ – Уряд називає штучним зростання ціни на цукор в Україні. Про це заявив сьогодні міністр економіки Богдан Данилишин. Водночас експерти з позицією посадовця не погоджуються, мовляв у світі ріст ціни на цукор б’є всі рекорди

Цукор за останні два місяці подорожчав майже на три гривні – біля 8 гривень за кілограм. Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає таке різке зростання ціни спекулятивним, мовляв, на період консервації. Стабілізувати ціну на солодкий продукт глава уряду обіцяє найближчим часом, не уточнюючи, коли саме.

Не бачить причин для підвищення ціни на цукор і міністр економіки Богдан Данилишин. За його словами, Україна має у власних запасах 735 тисяч тонн цукру, а споживає в місяць лише 150-160 тисяч тонн. Тому Богдан Данилишин заспокоює: цукру в Україні вистачає і закликає громадян не витрачати гроші на дорогий цукор.

«Жодної об’єктивної причини зростання вартості цукру на даний час немає, – зазначає міністр. – Наявні запаси цукру на внутрішньому ринку є такими, які повністю задовольняють потреби населення нашої країни. Причиною тої ситуації, яку ми зараз маємо на споживному ринку України, є звичайна спекуляція. Деякі оператори ринку, скупивши цукор за низькими цінами, спеціально розкручують істерію та панічні настрої, аби збільшити вартість цукру та продати свій цукор дорожче».

Хто наживається на ажіотажі навколо ціни на цукор, спірне питання. Раніше депутат від Партії регіонів Віктор Слаута, міністр агропромислового комплексу в опозиційному уряді, звинувачував Кабінет Міністрів в реалізації цукру з держрезерву за заниженими цінами структурам, які наближені до Кабміну.

Мінекономіки завищує цифри?

Президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса висловив упевненість, що в Україні очевидний дефіцит цукру. «В Україні на сьогодні є недовиробництво цукру, – каже він. Ми споживаємо до двох мільйонів тонн цукру в рік, а виробляємо лише 1,5 мільйона… Ті підрахунки, якими користувалось Мінекономіки України, були дещо завищеними».

За словами Алекса Ліссітси, експерти пророкували сьогоднішнє подорожчання ще в квітні, позаяк запаси фірм-виробників і переробників цукру були невеликими. Залишається відкритим питання: чому Мінекономіки не врахувало цього і не закупило весною цукру-сирцю, коли ціна на нього була нижчою?

Чи стабілізується ціна на цукор після сезону консервації, експерти не впевнені. Алекс Ліссітса налаштований песимістично: «На сьогодні зафіксовані ціни на світовому ринку цукру найвищі за останні 30 років. Це, в першу чергу, пов’язане з неврожаєм у Бразилії, це найбільший виробник цукру в світі. Друга за виробництвом країна – Індія, у них також була засуха. І третя за виробництвом та споживанням цукру країна – Китай. Там також недостача близько півтора-два мільйони тонн цукру. Відповідно, це впливає і на український ринок».

АМК: факт змови поки не доведений.

Що впливає на зростання ціни на цукор, взявся розслідувати Антимонопольний комітет. Вікторія Богданець, директор департаменту розслідування справ в агропромисловому комплексі, поки не готова стверджувати, що зростання цін на цукор – справа рук спекулянтів. «Факт змови – це дослідження. Треба, щоб ми спільно діяли: і МВС, і Мінекономіки, і АПК, і суб’єкти господарювання – наголошує вона. У нас є певна інформація стосовно неправомірної поведінки цукрових заводів саме в цей час. Монопольних утворень на ринку цукру немає».

Жодної справи за фактом штучного підвищення цін на цукор наразі не відкрито, зазначає Вікторія Богданець.

Найбільше цукру українці витрачають на самогоноваріння та консервації. При систематичному виготовленні 40-градусного самогону в домашніх умовах в місяць витрачається від 150 до 200 кілограмів цукру. За тримісячний сезон консервації господиня використовує в середньому близько 50 кілограмів цукру.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG