Доступність посилання

ТОП новини

Криза і малий бізнес


Олександра Кужель
Олександра Кужель

Гість: Олександра Кужель, голова Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Штогрін: Юля Тимошенко сьогодні сказала таке: країна впевнено і стабільно виходить з кризи. І це заслуга не політиків це заслуга, на жаль, не вищих посадовців держави, це заслуга тих людей, які працюють у кожній галузі.

Як на мене, то це унікальний випадок, коли керівник держави і основний учасник близьких президентських виборів каже 100% правду. Падіння ВВП таки справді дещо скоротилося.

І навіть вперті соціологи Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень, була тут у нас, вона казала: насправді ми очікували гіршого, ми не очікували, що не буде таких страшних результатів, а що все більш-менш нормально.

Яка Ваша оцінка ситуації?


Олександра Кужель: Ви ж пам’ятаєте мої прогнози. Я у вас була декілька місяців тому. І я казала, що якраз малий і середній бізнес більш серйозно реагують на це питання. Вони більш мобільні.

І всі ті гасла, які стояли щодо металургів, хіміків і багато чого іншого, вони дуже однобоко дивилися на це питання.

Я хочу сказати, що це дає можливість і надію, що всі політики, всі урядовці зрозуміють…

– Хто насправді є великим бізнесом в Україні.

– …на кого треба ставити наголос у своїй політиці. І не просто наголос, а й робити перерозподіл бюджетних коштів.

У якому напрямку? Я впевнена, що японці - це розумна нація, дуже розумна. І коли я прочитала їхній звіт щодо розвитку малого бізнесу, національну доповідь, я була просто здивована, що 8-10% приділяють увагу експортній підтримці малого і середнього бізнесу державою.

І ми вперше зробили постанову Кабінету Міністрів, яку підтримав уряд. Це експертна підтримка малого і середнього бізнесу, яка була прийнята 21 травня. Це вперше за 17 років…

– Якраз ми тоді зустрічалися перед цим і навіть позначили нашу тему розмови так: «Чи стане малий і середній бізнес соломинкою, яка врятує українську економіку?»

– Точно. І я Вам казала, що він ним стане. І мені приємно, що мої прогнози справдилися.

Але я думаю, що прем’єр дуже скромно відзначила, що це тільки заслуга малого бізнесу.

Я хочу сказати, що за 6 місяців роботи нашого комітету в новій команді за підтримки прем’єра і уряду ми провели 60 постанов Кабміну, які суттєво в кожному з напрямів покращували регуляторне середовище.

Хтось скаже: а я не бачив, може, моя галузь туди не увійшла. Значить, ваша спілка не активно з нами співпрацює, бо ми працювали, починаючи від ринків і закінчуючи портами України.

Rоли я почула цифру, що 74 мільярди гривень направлено на рефінансування банків, у мене жах! Жах, тому що я розумію, що 74 мільярди гривень пішло на рефінансування, яке жодної копійки не повернуло до реального сектору економіки.
Що це означало? Якщо ми не маємо функції: ні Держкомітет, ні уряд, ні прем’єр на НБУ, який повинен… Я хотіла б запитати його. Я перепрошую, 8 місяців кризи, де антикризова програма НБУ? Я хочу зрозуміти як голова Держкомітету, не як підприємець, яку мені треба очікувати політику НБУ, щоб я спланувала, які мені потрібно робити кроки щодо підтримки бізнесу.

На жаль, коли я почула цифру, що 74 мільярди гривень направлено на рефінансування банків, перепрошую, у мене жах! Жах, тому що я розумію, що 74 мільярди гривень пішло на рефінансування, яке жодної копійки не повернуло до реального сектору економіки.

Тобто, жоден підприємець від дуже маленького до дуже великого сьогодні скаже: я не маю можливості взяти кредитування в банку.

Кожен іноземний економіст вам скаже, що власних обігових коштів у бізнесу це 30%, все інші є запозиченими.
І хочу сказати, що кожен іноземний економіст вам скаже, що власних обігових коштів у бізнесу це 30%, все інші є запозиченими.

Тобто, всі розмови, що в нас ідуть про тіньову економіку (я не знаю, яка вона зараз тіньова), всі гроші, які були в бізнесу в будь-якій економіці чи в світовій, чи в тіньовій..

– Вони вже себе проявили...

– Вони вже витягнули все, що було в засіках, розуміючи, що необхідно, зараз відсутність кредитній ресурсів, працювати.

Якщо з вересня НБУ не дасть точні, зрозумілі сигнали бізнесу, яким чином можна буде продовжити кредитування реального сектору економіки, у нас буде серйозне погіршення.
І я давала інший прогноз. Ми знову з Вами починаємо з прогнозів. Що якщо з вересня НБУ не дасть точні, зрозумілі сигнали бізнесу, яким чином можна буде продовжити кредитування реального сектору економіки, я не кажу про споживчий кредит, я кажу про реальний сектор економіки, у нас буде серйозне погіршення, бо бізнес не має більше системи захисту – він не має можливості отримання додаткових обігових коштів.

Найголовніше, що ми всі повинні повернути всі погляд на наших експортерів, які дають нам з вами і покращення торговельного балансу, і дають дійсно валюту.

Ми провели унікальну постанову (соромно Вам казати) про суднопостачальників. Це 8 років (!) не працював закон, який казав, що можна подавати суднопостачальникам товар на судна, літаки і морські судна без декларації при умови дії постанови Кабміну, яка давала б якісь ліміти. Уявляєте, 8 років ніхто не міг встановити ліміти!

А в кожній країні світу я бачила ці замовлення іноземних судів, де вони пишуть, що якщо ви постачаєте мені товари, ви повинні постачати, згідно європейської конвенції, без ПДВ. А без ПДВ можна тільки при декларуванні. А залучити до держави валютну виручку можна тільки при декларуванні.

І 8 років всі чиновники Кабміну супротив чинили тому, щоб суднопостачальники декларували свій товар. Заходила валютна виручка, і було так, як у всьому світі – нульова ставка ПДВ.

Ми втрачали страшенні гроші. І тільки при підтримці прем’єра ми змогли другий раз.. Двічі доповідали на Кабміні і двічі проводили, і вона в перший раз вийшла. Я просто вітаю всіх суднопостачальників.

І так в кожному напрямку.

– От ці пропозиції з Вашого досвіду, вони з досвіду інших державних чиновників чи це пропозиції, які приходять до Вас безпосередньо з бізнесу.

– Вони приходять з бізнесу. Це найголовніше. Жодної постанови Кабміну, яких ми провели 60, і зараз плануємо 30, це практично 90% цієї ініціативи бізнесу. Ми доробляємо проблему юридично, бо тільки вони знають проблему, яка існує.

От останній приклад. Голова облради міста Чернігова, пані Наталя показала…

Що зараз робиться в селі? Ви отримали в селі, де мешкають 2 тисячі громадян, 15 соток землі і хочете побудувати там будинок або корівник у якомусь полі. Якщо ви звертаєтеся до інспекції з охорони пам’ятників середовища історичного, то ви знаєте, скільки вони поставили вартість перевірити ваші 15 соток? 1,5 мільйони гривень. Вартість побудувати корівник, то два корівники по вартості.

Зараз ми відміняємо це. І вже на середу цю я це доповідаю. І так по кожному напрямку.

– Я уявляю, скільки бізнесменів, якщо вони зараз це чують, зрадіють цьому. Якщо це насправді почне діяти.

– Буде діяти. Іншого немає.

– Тому що насправді чого хоче бізнес? Ви це знаєте краще за мене. Це щоб держава бодай не заважала йому боротися з кризою і працювати…

– …Наш бізнес працює в гірших умовах, тому що він не має системи державної підтримки в частині, по-перше, кредитно-гарантійної, а це є сама розвинена система світова підтримки малого бізнесу.

По-друге, ми на рівні розвитку знаходимося з США і Європою на різних рівнях розвитку. Ми на третьому, вони на шостому. Тому я зараз ставлю…

У нас дуже багато з вами кулібіних, чиновник не повинен в це втручатися. Це повинен бізнес купувати ідею.
Це ж не тільки сьогодні криза. У нас і майбутнє є. Ми зараз ставимо наголос на розвиток інноваційного малого бізнесу.

У нас дуже багато з вами кулібіних, які сьогодні впроваджують… Не розумієш, як воно літає, а воно літає. І він так зробив. І чиновник не повинен в це втручатися. Це повинен бізнес купувати ідею. У нас цього немає...

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG