Доступність посилання

ТОП новини

Парламент подолав вето на закони про вибори Президента і фінансування Євро-2012


Верховна Рада сьогодні на позачерговому засіданні подолала вето Президента Віктора Ющенка на зміни до закону про вибори глави держави.

«За» проголосували 325 народних депутатів. За фракціями голоси розподілилися так: 168 депутатів фракції Партії регіонів, 153 депутати фракції БЮТ, 4 – НУНС. Депутати решти фракцій не брали участі в голосуванні.

Парламент не підтримав жодної з 18 пропозицій Президента, поданих до цього закону.

Після цього голосування Верховна Рада закрила свою позачергову сесію.

Віктор Ющенко раніше заявляв, що звернеться до Конституційного Суду в разі, якщо Верховна Рада подолає його вето на зміни до закону про вибори глави держави. За словами Президента, «цей закон про вибори, по суті, робить українські вибори нечесними, нелегітимними».

Ющенко наголосив, що не може погодитися з багатьма нормами закону, хоча є положення, з якими він згоден, зокрема норма про терміни виборчої кампанії.

Змінами до закону про вибори Президента виборча кампанія скорочується зі 120 до 90 днів.

Президентські вибори в Україні призначили на 17 січня 2010 року.

Парламент подолав вето на закон про фінансування Євро-2012

Сьогодні ж Верховна Рада подолала вето Президента на закон про зміни до держбюджету щодо фінансування підготовки до Євро-2012.

За таке рішення проголосували 384 народних депутати за необхідних 300. «За» голосували 166 депутатів від фракції Партії регіонів, 152 – від фракції БЮТ, 20 – від фракції блоку «Наша Україна – Народна самооборона», 27 – від фракції Комуністичної партії й 19 – від фракції блоку Литвина.

Депутати також відмовилися підтримати пропозиції Віктора Ющенка до цього закону.

3 серпня Президент ветував закон, яким Верховна Рада зобов’язала НБУ перерахувати 9,8 мільярда гривень до державного бюджету на підготовку об’єктів до проведення Євро-2012.

При цьому Віктор Ющенко виступив за фінансування підготовки до чемпіонату за рахунок залучення коштів комерційних банків.

********
Раніше сьогодні Партія регіонів відмовлялася голосувати за подолання вето до закону щодо фінансування Євро-2012 доти, доки уряд не скасує свою постанову про перелік об’єктів, яким надаються кошти на підготовку до чемпіонату.

В результаті уряд на своєму позачерговому засіданні ухвалив постанову «Про уточнення завдань і заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року».

Про це під час засідання Верховної Ради повідомив перший заступник голови парламенту Олександр Лавринович.

Згідно з постановою, Міністерство економіки разом з іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади мають переглянути завдання і заходи з підготовки до Євро-2012 та подати уряду свої пропозиції для розгляду на засіданні 26 серпня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG