Доступність посилання

ТОП новини

«Росукренерго» повертається на український ринок?


Юрій Бойко, народний депутат (Партія регіонів), екс-міністр палива та енергетики України (2006 – 2007)
Юрій Бойко, народний депутат (Партія регіонів), екс-міністр палива та енергетики України (2006 – 2007)

Київ – «Росукренерго» можуть повернути на ринок польські партнери. Про це заявив колишній голова «Нафтогазу», екс-керівник Мінпаливенерго Юрій Бойко, коментуючи вчорашні газові переговори у Гданську (Польща). В інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів розповів також про намагання біло-блакитних домогтисяись перевиборів до Верховної Ради.

– Пане Бойко, чи дійсно всі крапки поставлені над «і»? Чи вирішені газові проблеми між Україною і Росією?

– Газові проблеми не вирішені. По-перше, ціна газу для України залишається дуже високою. Вищою, ніж у будь-якій країні Європи. А в постачанні газу головне гарантії та ціна. Стосовно ціни у нас проблема залишається.

Якщо проходять переговори між прем’єр-міністрами країн, то, як правило, вони повинні торкатись масштабних нових проектів, ключових тем, а не того, що «будь ласка, не беріть з нас штрафу за невибірку газу». Рівень переговорів, на мій погляд, дуже знизився.

– На Вашу думку, чому російський і польський прем’єри говорили про «Росукренерго»? Чи йдеться про повернення цієї кампанії на український ринок?

Я думаю, коли поспіхом прибирали «Росукренерго» з ринку, не врахували міжнародних аспектів діяльності цієї компанії. Контракти, які вона мала з польськими партнерами для постачання їм газу, були порушені. Заміни їм відтворено не було.

– Скажіть, чи компанія повертається на ринок?

Я думаю, це рішення не в плані політичному. Це господарське рішення. Якщо вони будуть вигідні для польських партнерів, такі пропозиції будуть розглядатися.

– Блокування президії Верховної Ради. Спікер пропонує депутатам розпуститись, якщо не будуть працювати. Що буде з Верховною Радою далі? Як довго ваша фракція блокуватиме парламентську трибуну?

У нас немає працюючої Верховної Ради, це було зрозуміло ще півроку тому. Тому що коли Верховна Рада повинна ухвалювати закони, захищаючи людей у складних ситуаціях, а вона їх не ухвалює, то відповідним чином таке буде ставлення і до неї. Партія регіонів займає принципову позицію, тому що в сьогоднішній ситуації, створеній урядом, потрібно ухвалити закон, що захищає людей. Цього не робиться.

– Тобто якщо вам не підуть на поступки, чого чекати? Розпуску парламенту?

– Думаю, вже пора проходити разом з президентськими виборами вибори до парламенту. Тому що в сьогоднішньому вигляді Верховна Рада не працююча.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG