Доступність посилання

ТОП новини

Кримські депутати ініціюють позачергову сесію, щоб звільнити керівництво автономії


«Заколотники» - Лідер Російського блоку Олександр Свистунов (зліва) і член партії «Союз» Володимир Кличников
«Заколотники» - Лідер Російського блоку Олександр Свистунов (зліва) і член партії «Союз» Володимир Кличников

Сімферополь – Під першими кримськими керівниками захиталися владні крісла. У п’ятницю має вирішитися питання про скликання позачергової сесії кримського парламенту. Два дні тому до секретаріату Верховної Ради Криму надійшла така вимога від третини депутатського корпусу представницького органу автономії.У порядку денному надзвичайної сесі – пункт про переобрання спікера і відставку прем’єра.

Нинішній конфлікт у кримському парламенті тлів від грудня минулого року, але тоді заколот проти голови Верховної Ради Криму «регіонала» Анатолія Гриценка не вдався, бо за нього заступилося київське партійне начальство. Втім, коріння нинішньої ситуації – у розколі кримської організації Партії регіонів. Серед тих, хто підписав вимогу про проведення позачергової сесії (а їх, за останніми даними, 38 депутатів зі 100) – чимало «регіоналів» і всі висуванці Російського блоку – політичного союзника Партії регіонів із фракції «За Януковича».

До них також приєдналися комуністи і депутати від партії «Союз». За словами представника останніх Володимира Кличникова, нова опозиція має підтримку вже двох третин депутатів. Лідер Російського блоку Олександр Свистунов пояснив намагання скинути з посад своїх колишніх політичних соратників тим, що вони не виконують коаліційну угоду, погрузли в корупції і земельних аферах. Проте, за словами того ж Свистунова, жоден із депутатів – його однопартійців із урядової коаліції так і не вийшов.

Спікер кримського парламенту все ще роздумує

Прихильник спікера, голова мандатної комісії кримського парламенту Григорій Йоффе
Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко зараз перебуває у відрядженні, за неофіційними даними, в Києві. За ними ж, він хоче знову заручитися підтримкою Віктора Януковича. Але його близький соратник, голова мандатної комісії парламенту автономії Григорій Йоффе заявив на прес-конференції в Сімферополі, що юридичне управління Верховної Ради АРК вважає, що підстав скликати позачергову сесію немає. Водночас, за даними Григорія Йоффе, частину підписів депутати уже відкликали. За його словами, спікер ще не ухвалив якогось рішення, оскільки регламент залишив йому час ще подумати, щонайменше, до вечора п’ятниці.

Як тільки з’явилася інформація про наміри представників владної коаліції кримського парламенту вкоротити владного віку своїм же керівникам, журналісти запідозрили тут вплив нового начальника кримської міліції Геннадія Москаля. Але він сам не коментує ситуацію в кримському парламенті. А вже згадуваний Олександр Свистунов заперечив синхронність чи узгодженість виступу політичних опонентів Анатолія Гриценка і правоохоронців. Він каже, що це збіг.

Водночас місцеві оглядачі зазначають, що у випадку відставки нинішнього кримського керівництва, запідозреного в корупції, до влади в автономії можуть прийти представники прокремлівських сил, в чому Геннадій Москаль, безумовно, не зацікавлений. Найімовірніше, вважають місцеві оглядачі,що частина депутатів намагається скористатися ситуацією для переформатування кримської влади. У будь-якому випадку ближчим часом кримську владу серйозно штормитиме.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG