Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку вшановують пам’ять Василя Стуса


Портрет Василя Стуса. Автор Борис Плаксій
Портрет Василя Стуса. Автор Борис Плаксій

Донецьк – Сьогодні донецькі студенти і викладачі Донецького національного університету вшанують пам’ять українського поета і героя України Василя Стуса. Митець помер у ніч з 3 на 4 вересня 1985 року, за нез'ясованих обставин, перебуваючи у таборі особливого режиму у селі Кучино Пермської області.

Випускники університету, які восени минулого року розпочали підписну кампанію за надання університету імені поета, ще досі не відмовляються від своєї ініціативи.

Василь Стус – один з найвідоміших випускників Донецького національного університету. Оскільки втілити в життя благородне починання назвати виш ім’ям поета поки що не вдалось, колишні та теперішні студенти Донецького національного університету розпочали збір коштів для видання повної антології творів Василя Стуса. Це має привернути увагу громадськості до постаті митця, просвітити донеччан, кажуть підписанти.

Взимку минулого року за надання університетові імені Стуса підписались більше 600 студентів ВНЗ. Університетська верхівка спочатку ігнорувала молодіжну ініціативу, і тоді студенти звернулись до Кабінету міністрів. У відповідь на це чиновники розпочали в стінах університету підписну кампанію проти Стуса, а також скликали колективні збори працівників університету. Збори постановили не міняти назву, пояснюючи це тим, що в кризовий рік змінювати символіку і печатку ВНЗ – занадто дорого.

Битва за університет між студентами та керівництвом вишу тривала понад півроку. Чиновники не вірили студентам. Ось що говорив на одній із прес-конференцій ректор ДонНУ Володимир Шевченко: «Ніхто не проти імені Стуса. Навпаки, колектив університету робить все можливе, щоб ім’я Стуса отримувало поширення як тут, на Донеччині, так і в Україні в цілому. Докоряти університетові, що ми ганьбимо ім’я Стуса, це просто злочин. І друге, що я скажу: це акція, це політичне рейдерство, що проводиться проти університету і мене особисто».

У Міністерстві освіти обіцяють покарати причетних до залякування студентів

У квітні, напередодні сесії, керівництво вирішило перевірити автентичність підписів на користь Стуса. Донецька прокуратура провела графологічну експертизу 500 підписів і виявила, що 5 з них поставлені однією людиною. Студентів, що публічно підтвердили свою причетність до підписної кампанії, викликали у міліцію і допитували, залякуючи трьома роками позбавлення волі за підроблення підписів.

Як розповів Радіо Свобода один із ініціаторів підписної кампанії випускник ДонНУ Станіслав Федорчук, та експертиза базувалась на копії факсового повідомлення з підписами, яке він відправляв віце-прем’єр-міністрові Івану Васюнику.

«Я не можу собі уявити ситуацію, коли за поставлений підпис під громадською ініціативою студента могли б викликати до міліції…. Йдеться про те, щоб залякати студентів», – зазначив Станіслав Федорчук.

У Міністерстві освіти обіцяють, що всі люди з адміністрації університету, які причетні до залякування студентів, будуть покарані. А самі підписанти найближчим часом зосередять увагу на просвітницькій роботі, планують провести на Донеччині фестиваль, присвячений Василеві Стусу, а отже, крапку в цій справі ставити ще рано.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG