Доступність посилання

ТОП новини

Велет інтернету компанія Google модифікує плани щодо публікації книжок


Лондон – Компанія Google запропонувала поступку європейським видавництвам щодо своїх планів опублікувати книжки у велетенській бібліотеці в режимі онлайн. Тимчасом Європейська комісія закликає європейські країни до скоординованих зусиль щодо переведення книжок у цифровий формат.

Поступка Google європейським видавцям полягає у тому, що компанія не публікуватиме в режимі онлайн без відповідного узгодження тих книжок, які вже не друкуються в Сполучених Штатах, але все ще видаються в інших країнах. Компанія вже перевела у цифровий формат мільйони книжок, що більше не друкуються у паперовій версії.

Книжковий оглядач Філіп Джонз каже, що багато видавців у Європі тепер полегшено зітхнуть. «Початковий план непокоїв, – зазначає він, – бо книжки, що більше не друкуються у США, мали бути додані до онлайн-системи Google Books, навіть якщо вони все ще продаються англійською мовою деінде, наприклад, у Великій Британії». Джонз вважає, що здійснення цього плану «відкусило» б дуже великий шматок прибутків європейських книговидавців.

«Мусимо добре придивитися до законів щодо авторського права»

Зі свого боку, Європейська комісія хоче скоординованих зусиль, які б дозволили сканувати більше книжок із національних бібліотек країн-членів ЄС. Нині лише 1 відсоток збірок національних бібліотек у 27 державах Європейського Союзу переведено у цифровий формат. У цьому частково винні дуже «складні» закони щодо авторського права.

У заяві Комісії із цього приводу мовиться: «Ми мусимо добре придивитися до законів щодо авторського права, які ми сьогодні маємо в Європі». У Брюсселі нині розпочалися слухання щодо нових планів компанії Google.

Видавці і продавці книжок побоюються монополії Google

Проект цієї компанії включає набагато більше назв книжок, ніж будь-який інший подібний проект, тому багато видавців і продавців книжок побоюються, що Google захопить монопольну позицію. У США власники авторського права одержують 63 відсотки ціни кожної книжки, надрукованої на замовлення системи Google Books, тоді як інтернет-компанія одержує решту 37 відсотків. Водночас, книжки, що більше не друкуються, є доступними безкоштовно.

Відповідно до нової угоди, Google зобов’язується домовлятися щодо прав із кожним окремим європейським видавництвом та авторами. Компанія також пропонує прийняти європейського видавця та європейського автора до правління Реєстру книжкових прав. Директор системи Google Books із питань переведення книжок у цифровий формат Дон Клансі сказав, що новий проект пропонуватиме книжки у цифровому форматі подібним організаціям, як от Europeana, котру підтримує Європейський Союз.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG