Доступність посилання

ТОП новини

Уряд пропонує проект бюджету з дефіцитом у 46 млрд. гривень


Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час презентації Держбюджету-2010. 15 вересня 2009 р.
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час презентації Держбюджету-2010. 15 вересня 2009 р.

Київ – Кабінет міністрів завершив роботу над проектом бюджету на наступний рік. Між тим, опозиція та секретаріат Президента вже піддали критиці проект закону. Партія регіонів вимагає підвищення соціальних стандартів, а Президент – зменшення дефіциту. Занадто оптимістичним називають і курс гривні до долара закладений до проекту.

Згідно з проектом, доходи бюджету становитимуть близько 285 мільярдів гривень тоді як видатки – 324 млрд. грн. Таким чином бюджетний дефіцит складатиме понад 46 млрд. грн. Президент Віктор Ющенко вже закликав уряд зменшити дефіцит бюджету.

Відкриваючи позачергове засідання уряду, на якому був ухвалений проект бюджету, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко наголосила на новаціях документу. За її словами, проект передбачає «перерозподіл фінансових ресурсів з центрального бюджету, з бюрократичних коридорів на рівень місцевих громад – у села, селища, міста».

Виконувач обов’язків міністра фінансів наголосив, що проект бюджету розроблявся на старій податковій базі.
Зрівняти мінімальні зарплату і пенсію з прожитковим мінімумом Юлія Тимошенко пообіцяла наприкінці наступного року: «Ми поставили перед собою таке завдання – з 1 грудня 2010 року, і ми обов'язково це втілимо в життя», – зазначила прем’єр.

Раніше лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що проект держбюджету на 2010 рік без підвищення соціальних стандартів у Верховній Раді розглянутий не буде.

Курсовий оптимізм прем’єра

Також критики звертають увагу на невиправдано високий курс гривні до американського долара, що був закладений у бюджет – 7.5 грн. за один долар. Раніше голова НБУ Володимир Стельмах заявив про розрахунок Кабінетом Міністрів проекту держбюджету-2010, виходячи з курсу 8,5 грн. за долар.

Натомість фінансовий експерт Олексій Капустинський каже, що курсу в 7.5 грн. за долар досягти можна, але лише за умов, якщо і уряд, і Нацбанк проводитимуть консолідовану політику. «Цей курс можливий, але тільки в разі реалізації певного алгоритму дій – часом, дуже жорстких – на фінансовому ринку», – додав він.

Сьогодні відбудеться презентація проекту бюджету та його передача до профільного комітету парламенту. Між тим, цілком можливо, що фактично паралізована Верховна Рада не зможе розглянути та ухвалити проект фінансової конституції на 2010 рік.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG