Доступність посилання

ТОП новини

Обама: США переглядають свої плани з ПРО в Європі


США переглянуть свої плани з розвитку системи протиракетної оборони, щоб гарантувати кращий захист від можливих нападів з боку Ірану, заявив американський президент Барак Обама.

Виступаючи сьогодні у Вашингтоні, Обама наголосив, що нова політика спрямована на «розумнішу, сильнішу, швидшу» оборону США та їхніх союзників в Європі.

«Ми продовжуватимемо співпрацю з нашими друзями і партнерами, Чехією та Польщею, які погодилися розмістити елементи нашої попередньої програми», – сказав Обама.

Міністр оборони США Роберт Ґейтс, зі свого боку, наголосив, що йдеться про зміну системи ПРО, а не про відмову від її розробки.

Раніше речник Міністерства оборони США Джофф Моррелл повідомив, що попередній план ґрунтувався на думці, що Іран розроблятиме міжконтинентальні балістичні ракети, за останніми ж даними розвідки, там приділяють значно більше уваги ракетам малої й середньої дальності.

Із урахуванням цього Сполучені Штати Америки вважають, що необхідно розташувати «систему більшої гнучкості й можливостей», яка б захистила американські війська і друзів США в Європі, заявив речник.

Він наголосив, що це поліпшення системи ПРО жодним чином не стосується Росії, а стосується виключно Ірану.

Іран розробляє не балістичні ракети, а ракети середньої далекосяжності, тому США змінили свої плани щодо ПРО в Європі. На фото: іранська ракета середньої далекосяжності «Седжіл-2», травень 2009 року
На цій самій прес-конференції виступив і неназваний представник Пентагону, який уточнив, що нова система дійсно відмовляється від великого стаціонарного радара і протиракетного щита й зосереджується натомість на багатоступеневій гнучкій системі, здатній пристосовуватися до обставин.

Як сказав цей урядовець, нове рішення означає не усунення Польщі і Чехії з програми ПРО, а лише те, що в цих країнах буде розташована інша система.

Перші повідомлення припускали повну відмову від ПРО в Європі

Сьогодні вранці американський щоденник The Wall Street Journal заявив про відмову США від планів щодо ПРО в Європі.

За твердженням газети, Вашингтон обґрунтовує своє рішення тим, що Іран, проти можливого ракетного нападу якого була призначена система, як виявилося, розвиває свою ракетну програму не так швидко, як оцінювали раніше, і це зменшує загрозу США і Європі.

По тому в Празі і Варшаві пролунали короткі офіційні й неофіційні підтвердження, з яких теж випливало, ніби плани щодо ПРО цілком скасовані.

У Росії, яку про зміну планів США на цей час іще офіційно не поінформували, від офіційних коментарів наразі утримуються, а перші повідомлення, з яких випливала нібито відмова від планів щодо ПРО в Європі, неофіційно й анонімно вітають.

Росія виступає категорично проти планів розміщення в Європі елементів американської системи протиракетної оборони. Вона твердить, що ці оборонні плани становлять загрозу її безпеці.

Адміністрація Барака Обами заявляє про необхідність «перезавантажити» і радикально поліпшити відносини з Росією. Так само вона пом’якшує ставлення і до Ірану.

Обама, прийшовши до влади, наказав переглянути плани щодо ПРО в Європі, реалізацію яких почала адміністрація Джорджа Буша. Серед критиків плану існували побоювання, що план розмістити в Польщі базу з пусковими шахтами 10 ракет-перехоплювачів, а в Чехії потужний радар наведення може виявитися технічно неефективним, надто дорогим і, можливо, просто не потрібним.

Після попередніх повідомлень про можливість скасування американських планів щодо ПРО в Європі, які вже лунали раніше, керівники східноєвропейських країн висловлювали стурбованість, що США можуть піти на поліпшення стосунків із Росією на шкоду своїм союзникам у східноєвропейському регіоні.

********
Тарасюк: «США грають у велику гру з Росією...»

Коментуючи зміну американських планів, колишній міністр закордонних справ України, а нині голова парламентського комітету з євроінтеграції Борис Тарасюк сказав Радіо Свобода, що «Сполучені Штати грають у велику гру з Росією і ціною цієї гри є, зокрема, ПРО у Чехії і Польщі». Тарасюк висловив сподівання, що таке «перезавантаження» відносин не буде відбуватися коштом центральних європейців, включно з українцями.

«Якщо такі зміни варті геополітичним змінам на краще, то, можливо, це є та ціна, яку треба платити. Мені це не відомо. У будь-якому разі я вважаю, що дії США без достатніх пояснень чеському уряду і польському уряду, без достатніх пояснень партнерам по НАТО можуть видатися здачею позицій нової адміністрації перед російською владою», – заявив Борис Тарасюк.

Для того, щоб запевнитися у тому, що зміна американських планів у Європі не нашкодить Україні, Борис Тарасюк очікує від США однозначної підтримки подальшого розширення НАТО на схід. «Якщо це буде супроводжуватися такими заявами, то я не бачу ніяких негативних проблем для України», – заявив колишній голова українського зовнішньополітичного відомства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG