Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпатські церкви втрачають автентичність


Церква Святого Духа в Рогатині має шанс потрапити до списку ЮНЕСКО.
Церква Святого Духа в Рогатині має шанс потрапити до списку ЮНЕСКО.

Івано-Франківщина – 8,5 мільйонів гривень потрібно для ремонтно-реставраційних робіт у прикарпатських церквах і замках. Депутати обласної ради вирішували, де шукати ці кошти і як переконати громади у важливості збереження пам’яток дерев’яної сакральної архітектури. Все більше стародавніх храмів втрачають автентичність. Лише одна з понад півтисячі прикарпатських церков має шанс потрапити до списку ЮНЕСКО.

Церкву Святого Духа вважають візитівкою Рогатина. Менш обізнаним туристам навіть кажуть, що тут колись священиком був батько Роксолани, хоча церква років на сто молодша від тих часів. Втім, вона є однією з найстаріших на Україні – 410 років, з унікальним старовинним іконостасом. Час не міг не позначитися на дерев’яній будівлі, і вона поступово руйнувалася, каже завідувач музейного комплексу Рогатина Тетяна Петрів.

Одна з найстаріших гуцульських церков – церква Благовіщення у Коломиї, збудована у 1587 році.
«Церква була сильно вражена жуком-деревогризом, так званим шашелем, затікали стіни від дощової води. Іконостас тримався на цвяшках, ледь щось – і він впаде», – розповідає Тетяна Петрів.

Експерти б'ють на сполох

У минулому році вперше на реставрацію Святодухівської церкви, яка є філіалом обласного художнього музею, з Міністерства архітектури і містобудування надійшло 500 тисяч гривень: замінили гонтове покриття, крім куполів (забракло коштів), оброблено стіни спеціальними речовинами для консервації, відтворене різьблення кількох вікон. Наразі ця церква, що є зразком галицької школи будівництва, єдина з прикарпатських реально претендує на внесення до списку ЮНЕСКО у номінації «Дерев’яні церкви Прикордоння».

Такі запевняння почули від фахівців Польського центру досліджень і документування історичних пам’яток та Міністерства культури України, які в рамках проекту «Сакральна архітектура Прикордоння» визначають 10 дерев’яних церков України та Польщі для внесення до списку ЮНЕСКО.

Через прибудову котельні церква Благовіщення у Коломиї втратила свою автентичність.
Хоча польсько-українську комісію більше цікавили унікальні гуцульські церкви. Та їхні шанси примарні. Церква Благовіщення в Коломиї, збудована у 1587 році, має самовільно прибудовану цегляну котельню. 200-річну церкву Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж поверх дерева оббили бляхою. Перше ж зауваження ЮНЕСКО: автентика не дотримана.

Жертви моди і забобонів

З добрих спонукань люди хочуть зробити храми теплішими, зручними, сучаснішими. Оббивають стіни модними матеріалами, замінюють дахи, перемальовують старовинні ікони. Та під бляхою чи пластиком деревина загниває. Ще одна біда дерев’яних храмів – вогонь. За останні 12 років на Прикарпатті згоріло 15 церков. Насамперед через недотримання правил протипожежної безпеки: встановлення численних освітлювальних приладів і невстановлення запобіжних пристроїв. А ще є повір’я, що стару церкву не можна розбирати, бо, мовляв, дерево гнитиме, краще, коли церква згорить… У представників архітектурних служб до громад претензій чимало.

«Думка громади: це їхня церква, «що хочемо – те й робимо». От наша біда. Втрачається вид пам’ятки. Люди не думають, що роблять. А головне: це йде при потуранні не тільки самих людей, громади, а й священиків», – каже заслужений архітектор України Микола Капак.

З паспортом і охоронним договором

На Івано-Франківщині під охороною держави перебуває 587 пам’яток сакральної архітектури, з них 122 національного значення. Майже всі вони передані у власність або користування громад. А ті чомусь вважають за можливе переробляти «на свій смак». Потрібна не лише роз’яснювальна робота, що особлива цінність якраз в автентиці. Важливо облікувати усі пам’ятки і зробити реальною відповідальність за їх збереження. Бо хоч і передбачена вона законодавчо, та не всі законів дотримуються. Каже начальник управління культури обласної держадміністрації Володимир Федорак.

Непоодинокі випадки, коли церкви оббивають пластиком або бляхою (Марківці).
«Сьогодні кожна пам’ятка має бути облікована і мати паспорт. Обов’язковим повинен бути моніторинг за її станом. Але кожна релігійна громада, яка є власником і в оренді якої перебуває церква-пам’ятка архітектури місцевого чи обласного значення, повинна скласти охоронний договір спільно з органом культульної спадщини управління культури», – наголошує Володимир Федорак.

На паспортизацію кошти (вони невеликі) знайшли. Торік обстежено 78 культових споруд, трохи більше буде в цьому. Вже зараз називають цифри: негайного ремонту потребують 130 дерев'яних церков.

На Прикарпатті розроблені Концепція та Програма національного і духовного відродження Івано-Франківщини до 2011 року. У них передбачене фінансування ремонтно-реставраційних робіт у церквах і середньовічних замках. За три роки ці напрямки ще не фінансувалися.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG