Доступність посилання

ТОП новини

Чого вартий Російський блок без Партії регіонів?


Розрив Партії регіонів із «Російською громадою Криму» та її політичним сателітом «Російським блоком» – серйозно міняє геополітичні розклади у внутрішньополітичній ситуації на Кримському півострові. Незадовго до президентських та місцевих виборів із кримських органів влади може «випасти» одна з найвідоміших та найамбіційніших прокремлівських організацій України.

Сергій Цеков
Минулого тижня голова «Російської громади Криму» (РОК), перший віце-спікер кримського парламенту Сергій Цеков оголосив про вихід із Партії регіонів. Зі своїм лідером партквитки поклали депутати Верховної Ради АРК за списками блоку «За Януковича!» голова виконкому Олег Слюсаренко і член президії «Громади» Лариса Чушкова.

У повідомленні прес-служби РОК мовиться, що організація розцінює недавнє виключення Василя Кисельова з лав «регіоналів» як «розправу над тими, хто створював Партію регіонів у Криму, хто зберігав її в найскладніші для партії 2004-2005 роки, розправу на догоду кон’юнктурникам», які зараз перебувають при владі в автономії.

«Професійні росіяни»: шлях до влади

Костянтин Затулін
«Російська громада Криму» виникла у другій половині 1990-х років після розколу найбільшої тоді сепаратистської організації півострова – «Республіканського руху Криму» (РДК), яку очолював Сергій Цеков. Розвал РДК ледь не призвів до краху всієї «російської ідеї» в Криму. Але вчасна допомога давнього партнера Цекова, керівника Інституту країн СНД Костянтина Затуліна, який став депутатом Державної Думи Росії і «вивів» кримського політика в коридори російської влади, врятувала колишніх «республіканців-самостійників».

Трансформувавшись у професійних «російських патріотів», вони ще тривалий час залишалися на околиці політичних процесів у Криму. Але з цього політичного маргінесу лідерів «Російської громади Криму» та її політичного крила – партії «Російський блок» знову витягнув Костянтин Затулін.

За даними джерел у Партії регіонів, саме він витиснув із лідера «регіоналів» Віктора Януковича дозвіл на «кримський експеримент» – створення виборчого блоку «За Януковича!» на виборах 2006 року до Верховної Ради автономії та місцевих рад. Кримська організація Партії регіонів отримала дві третини місць, РОК із «Російським блоком» – третину.

Лідери «Російського блоку» Сергій Цеков та Олександр Черноморов вийшли з рідної партії і вступили до Партії регіонів, отримавши навзамін, відповідно, посади першого заступника голови і члена президії кримської організації Партії регіонів. Сергій Цеков також посів одне з чільних місць у списку блоку «За Януковича!», а Олександр Черноморов потрапив до прохідної частини списку Партії регіонів на виборах до Верховної Ради України. Приклад своїх лідерів наслідували ще кілька відомих активістів «Російського блоку», які швидко і безболісно змінили партквитки за місця у кримському парламенті.

Для РОК цей передвиборчий маневр став справжнім проривом у кримську владу. Вперше вона отримала «свого» народного депутата України, а в кримському парламенті – аж 12 «багнетів» (зі 100 за списком), тоді як у попередньому складі Верховної Ради автономії їх було лише 4. Сам Сергій Цеков посів крісло першого заступника голови парламенту, а ще два його соратники з «Російської громади» стали членами президії Верховної Ради Криму. Висуванці «Російської громади» вперше потрапили до кримського уряду, де зараз представлені на рівні заступників міністрів, а в органах місцевого самоврядування – на рівні, переважно, секретарів рад і керівників депутатських комісій.

«Гирі на ногах» Партії регіонів

Після розриву відносин «Російської громади Криму» і «Російського блоку» з Партією регіонів місцева преса зарясніла майже апокаліптичними прогнозами щодо майбутнього кримських «регіоналів». «Старі» опозиціонери – севастопольський мер Сергій Куницин та лідер кримських «бютівців» Андрій Сенченко і колишні союзники, а нині «нові» опозиціонери – «созівець» Лев Міримський і комуніст Леонід Грач майже в один голос заговорили про повний крах Партії регіонів у Криму.

Спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко
Лідер «Російської громади Криму» Сергій Цеков заявив, що рейтинг Партії регіонів тепер врятує лише добровільна відставка спікера автономії, «регіонала» Анатолія Гриценка, який, на думку, Цекова, «фактично бореться з Януковичем, позитивними результатами його президентської кампанії у Криму». Сам Цеков вважає, що рейтинг і виборчі досягнення Віктора Януковича і Партії регіонів у Криму були здобуті завдяки роботі активістів РОК, які протягом 2005-07 років організовували і проводили протестні акції, піднімали теми зближення з Росією, захисту російської мови, протидії вступу в НАТО.

Самі «регіонали» свій розрив із «професійними росіянами» оцінюють оптимістичніше. Народний депутат України, заступник голови Партії регіонів Василь Джарти, який, як пише місцева преса, «курує Крим по партійній лінії», заявив, що «жодних проблем» через це не буде. За його словами, «Російський блок» і «Російська громада» були для Партії регіонів «великими гирями». Василь Джарти назвав блокування з цими організаціями під час виборів 2006 року «помилкою», заявивши, що Партія регіонів – «самодостатня і сильна політична сила».

«Російський блок» повертається на політичне узбіччя

Суперечка між колишніми політичними партнерами про те, у кого «довший рейтинг», ймовірно, триватиме аж довиборів 2010 року. Оскільки якісної соціології в Криму практично немає, то важко сказати, хто зі сторін правий. Проте, є результати минулих виборів.

На парламентських виборах 2002 року «Російський блок» на території Автономної Республіки Крим отримав майже 4,8%, а в місті Севастополі, який є окремою адміністративно-територіальною одиницею, – 8,8% . На місцевих виборах до Севастопольської міськради 2006 року «Російський блок» набрав лише 5,2% голосів. І це при тому, що Севастополь – «найбільш російське» місто Кримського півострова за етнічним складом населення, і тут, що дуже важливо, величезний політичний вплив Чорноморського флоту Росії і практично зовсім відсутній «кримськотатарський фактор».

Партія регіонів, яка на відміну від «професійних росіян» на ті вибори в Севастополі йшла не під проросійськими (що інколи були відверто українофобськими), а більш поміркованими прорадянськими гаслами, набрала майже 44% голосів севастопольців. Очевидно, з цього і виходять функціонери Партії регіонів, коли прикидають, яку б вони «отримали підтримку, якби вони 2006 року йшли на вибори самостійно, а не в блоці «За Януковича!» із примхливими «професійними росіянами».

Втім, гуркіт, із яким били політичні горшки колишні союзники позначився на обох політичних силах. У Криму Партію регіонів все впевненіше тіснить БЮТ, який намагається позбутися тут іміджу «бізнес-проекту» кількох колишніх комсомольців, а все більше набирає рис респектабельної партії влади, що для кримчан – дуже важливо. І перший серйозний дзвіночок для «регіоналів» – перемога «бютівців» на дочасних виборах у селі Морському під Судаком. Блок Юлій Тимошенко не лише виборов крісло сільського голови, але й – більшість у сільраді. І це в регіоні, який вважався вотчиною «регіоналів».

РОК теж переживає не найкращі часи – організацію переслідують гучні викриття, як, наприклад, скандал довкола зловживань із відправкою кримських випускників до російських вишів. Нещодавно кілька десятків євпаторійських школярів написали відкритого листа російським дипломатам, де стверджували, що в «Російській громаді» у них вимагали грошей за направлення на безкоштовне навчання до Росії.

На тлі подібних «розборок», що стають вже традиційними, на п’яти «Російській громаді» та «Російському блоку» наступають нові проросійські проекти – «Російський Крим» із напівзабороненою «Родіною» і «Російські співвітчизники Криму» з ПСПУ Наталі Вітренко, а також Російський фронт Сергія Шувайникова.

РОК не зможе самостійно плавати

Перебування при владі тієї чи іншої політичної сили – є дуже важливою річчю, що відчутно впливає на прихильність кримського виборця. Мова йде не лише про адміністративний ресурс, що в Криму завжди додавав 5-6% голосів. Йдеться про особливий менталітет значної частини кримчан, які з радянських часів голосують, прислухаючись до думки місцевого начальства. Лише за рахунок цього партія влади може в Криму набрати додаткових голосів. Схоже, після погрози спікера Анатолія Гриценка звільнити усіх опозиціонерів із посад у владних структурах, «Російська громада»/«Російський блок» реально втрачають цей привілей.

Судячи з усього, в РОК розуміють, що самостійно потрапити до кримського парламенту та місцевих органів влади їм буде дуже важко. І хоча днями Сергій Цеков із напускним оптимізмом стверджував, що тепер «Російська громада» і «Російський блок» на вибори підуть «окремою політичною силою», або ж в об’єднанні з кимось іншим, але «не в ролі молодших партнерів», і в результаті цього їхнє представництво у владі збережеться, а то й «значно збільшиться», тим не менш, «професійні росіяни» намагаються відіграти назад.

Не зменшуючи критики на адресу Анатолія Гриценка та його прибічників, Сергій Цеков каже, що підтримуватиме Віктора Януковича на виборах президента України. Симптоматично, що кілька колишніх «рускоблоківців» (як, наприклад, член президії Верховної Ради Криму Анатолій Жилін) із Партії регіонів досі не вийшли, хоча теж перейшли в опозицію.

За даними джерел Радіо Свобода, згадуваний «ангел-охоронець» РОК Костянтин Затулін у ці дні через різні канали намагається вплинути на Віктора Януковича, аби той не тільки змінив своє ставлення до «професійних росіян», але й замінив партійного «куратора» Криму Василя Джарти. Правда, останнім часом вплив керівника Інституту країн СНД знизився не лише в Києві і Донецьку, але й у Москві. Для Костянтина Затуліна, приниженого примусовою висилкою з України і призначенням Михайла Зурабова російським послом, це останній шанс довести зворотне.

(Сімферополь – Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG