Доступність посилання

ТОП новини

Парламентське фіаско: замість піднімати руки, регіонали знову заблокували трибуну


Під час пленарного засідання Верховної Ради України, 22 вересня 2009 року.
Під час пленарного засідання Верховної Ради України, 22 вересня 2009 року.

Київ – Безрезультатною виявилася спроба розблокувати Верховну Раду у вівторок. Тепер каменем спотикання стали не самі законопроекти про соціальні стандарти, а спосіб голосування: в ручному режимі, тобто підняттям руки чи, як зазвичай, карткою. Після того, як депутати не порозумілися щодо способу голосування за підвищення соціальних стандартів, фракція Партії регіонів вкотре заблокувала парламентську президію.

Голосувати за законопроекти про соціальні стандарти треба, піднімаючи руку, – так вирішили вранці фракції урядової коаліції та комуністи. Аргументація такого рішення: за важливі законопроекти депутатам треба голосувати персонально. Адже в перебігу голосування за допомогою електронних карток один депутат може проголосувати за кількох своїх відсутніх колег.

Депутати-регіонали висловлювали невдоволення з цього приводу. Бо, мовляв, деякі їхні колеги відсутні з поважних причин. «Можна було б ще й вухами проголосувати, на голові постояти, – прокоментував ситуацію депутат-регіонал Михайло Чечетов. – Але, якщо потрібен результат, то не треба займатися дурницями».

Натомість представники інших політичних сил загалом декларували позитивне ставлення до цієї ініціативи. Автор альтернативного законопроекту про підвищення соціальних стандартів лідер фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський зазначив з цього приводу: «Коли весь час, вибачте, патякають про турботу про людей, то треба зайти в зал і показати реальну турботу, а не перебувати у цей час десь у Монако».

Ціна нових соціальних стандартів

Фракція Партії регіонів, хоча й засудила спочатку зміну форми голосування, проте включилася в обговорення законопроектів. Депутати-регіонали декларували навіть свою готовність підтримати компромісний законопроект, запропонований Олегом Зарубінським.

Як казали під час обговорення, якщо регіональні законопроекти передбачають додаткові витрати на підвищення соціальних стандартів 37 мільярдів гривень, то альтернативний проект передбачає лише 10 мільярдів.

Янукович: Голосування руками придумали парламентські факіри

Все змінилося, коли до парламенту з поїздки по Сумській області терміново повернувся лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Він заявив, що його опоненти намагаються зірвати голосування. Партія регіонів стала вимагати повернутися до традиційної форми голосування – за допомогою депутатських карток.

Проте необхідної кількості голосів для того, щоб скасувати постанову про персональне голосування, забракло. Відтак депутати-регіонали знову блокували трибуну. Оточений ними спікер Володимир Литвин заявив, що йому погрожують, і закрив роботу парламенту.

За результатами засідання, Віктор Янукович на брифінгу ще раз виклав своє бачення проблеми. «Намагання коаліції змінити спосіб голосування – це технологія парламентських факірів від влади, щоб уникнути можливості голосування по підвищенню пенсій і заробітної плати. Коли зростають «расходи», а доходи падають – обов’язкова умова в будь-якій нормальній країні піднімати соціальні стандарти», – заявив лідер Партії регіонів.

Литвин: Їм дали по голові

Натомість Володимир Литвин заявив про те, що всі можливі компроміси були наперед погоджені.

«Висновок однозначний: не потрібне прийняття рішення про підвищення соціальних стандартів. Потрібно шукати приводи для війни, для того, щоб нагнітати протистояння в країні. Стомлені люди відступили від тих установок, які їм були нав’язані. Їм дали по голові, я образно кажу, і наказали стояти всім. І ви всі бачили, як всі дружно побігли продовжувати незрозумілу процедуру, незрозумілий процес», – прокоментував ситуацію Голова Верховної Ради.

За словами Володимира Литвина, ситуація, що склалася в парламенті, загрожує самому існуванню держави.

Наразі перспективи подальшої роботи парламенту доволі невиразні, адже, як повідомив на брифінгу за підсумками роботи Володимир Литвин, рішення про персональне голосування залишилося в силі. Проте ситуація із законом про вибори, а як відомо, зараз він на розгляді в Конституційному Суді, може змусити депутатів шукати порозуміння задля того, щоб президентські вибори відбулися легітимно.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG