Доступність посилання

ТОП новини

Лідери «Групи двадцяти» обговорять, як не допустити нової кризи


Прага – В американському місті Пітсбурзі 24–25 вересня лідери найбільших економік світу спробують знайти стратегію виходу зі світової кризи та обговорять, як не допустити повторення економічного спаду. Основне питання на порядку денному – приборкання банківських негараздів.

Якщо ще в квітні цього року лідери «Групи двадцяти» на саміті обговорювали, як боротись із економічною кризою та зберегти робочі місця, то нині – через півроку – акценти змінились. Зараз «Групу двадцяти» хвилює питання, як не допустити нової кризи та як обмежити виплату банківських премій. Лідери найбільших економік світу обурені тим, що чільники банків отримують мільярди доларів допомоги із коштів платників податків.

Американський президент Барак Обама в радіозверненні минулого тижня сказав, що фінансова криза «не має кордонів» і вимагає відповідальності від кожного. «На саміті «Групи двадцяти» ми обговоримо деякі кроки, які б гарантували безпеку фінансової системи у світі, які б подолали прогалини, що стали причиною необачних ризиків та безвідповідальності, що й призвело до кризи», – наголосив президент США.

Прогалинами Барак Обама назвав банківські бонуси. За його словами, ризикована поведінка банків, зокрема щедрі винагороди для топ-менеджерів, є небезпекою, яка може розвалити банківську систему.

США пропонують збільшити капітал банків.


Крім того, на саміті у Пітсбурзі США запропонують «Групі двадцяти» розглянути питання, як посилити банки, щоб вони могли протистояти економічним загрозам. За американськими рекомендаціями, банки повинні збільшити свій капітал, який в разі чого компенсує втрати у майбутньому. Раніше цього місяця лідери «Групи двадцяти» узгодили це питання, отож тут варто очікувати компроміс.

Ця поправка, в разі її ухвалення, обмежить банківське кредитування та зменшить прибутки банків. Особливо це стосується європейських банків, які змушені будуть витягати капітал із фондових ринків. Британська банківська асоціація напередодні висловила занепокоєння з приводу цього правила, втім лідери «Групи двадцяти», які зацікавлені у стабільності банків, швидше всього підпишуть цей документ.

Економіка країн «Групи двадцяти» становить 85% від усієї світової економіки. Членами «двадцятки» є: Австралія, Аргентина, Бразилія, Великобританія, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Німеччина, Південна Африка, Південна Корея, Росія, Саудівська Аравія, Сполучені Штати, Туреччина, Франція, Японія, а також Європейський Союз як єдине ціле.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG