Доступність посилання

ТОП новини

Мініатюрні замки України планують збудувати у Львові


Палац Потоцьких у Львові.
Палац Потоцьких у Львові.

Львів – Львівський, Олеський, Київський, Одеський, Тернопільський замки та фортеці постануть у центрі Львова. Мініатюрне казкове старовинне містечко планують збудувати на подвір’ї палацу Потоцьких. Це стане туристичною родзинкою, сподівається директор картинної галереї Борис Возницький.

На подвір’ї палацу Потоцьких уже є 5 насипів землі. До кінця року планують збудувати мініатюрні копії Олеського замку, Високого, Тернопільської башти. Це будуть бетонні споруди заввишки до 2 метрів і шириною до 4 метрів, відновлять краєвиди. Мініатюрні замки мають бути яскраві і привабливі, точними копіями тих, які збереглись або зникли у різних регіонах України. До роботи залучать студентів, але спершу потрібно вивчити архівні матеріали.

Директор Львівської картинної галереї Борис Возницький каже, що мініатюрні замки приваблять туристів.

«Потрібно ретельно попрацювати з архівами, щоб моделі були достовірними. Уже працює архітектор. Найбільший, 2 на 4 метри, буде Високий замок. Роботи уже почались. Справа в тім, що дуже мало людей відвідують музеї Львова, треба чимось приваблювати ще гостей. А це буде цілий краєвид, можна буде ходити замками», – зазначив Борис Возницький.

Водночас у замках Львівщини – Олеському, Золочівському, Свірзькому, Підгорецькому – з кожним роком дедалі більше відвідувачів з усієї України та з-за кордону. У Золочівському замку у вихідні буває до семи тисяч людей. Таке зацікавлення старовинними замками Борис Возницький пояснює тим, що люди більше мандрують і у радянський час не були замки відчинені.

«Приїжджають із Білорусі, найбільше з Польщі, бо зрозуміла ностальгія поляків», – каже пан Возницький.

У Львові планують створити 15 моделеей замків та фортець України

Однак жоден замок, палац чи інша історична пам’ятка архітектури у Львові та області не є у належному стані.

Зокрема, неякісно відремонтований палац Потоцьких, який наприкінці XIX століття належав знатному польському роду графів Потоцьких. Нині у палаці протікає дах, обвалюється будівля над центральним входом. Власне чи варто будувати мініатюрні замки , коли руйнуються реальні старовинні перлини архітектури?

Борис Возницький вважає, що мініатюрне замкове містечко стане окрасою Львова, розвагою для дітей, а гроші для реалізації проекту нададуть меценати.

Загалом планують створити 15 моделей замків та фортець України.

(Львів – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG