Доступність посилання

ТОП новини

Нагороди в Україні: непрозорий механізм із корупційною складовою


 Орден Держави відзнаки Президента України «Герой України»
Орден Держави відзнаки Президента України «Герой України»

Київ – Ціна звання «Героя України» – 5 мільйонів доларів – таку інформацію, оприлюднену депутатом-бютівцем Андрієм Сенченком зараз перевіряє Генпрокуратура. А сам парламентар розробив зміни до відповідного закону, щоб унеможливити корупцію у сфері державних нагород. Проте корупція – далеко не єдина складова, яка зумовлює невмотивовані нагороди.

«Сьогодні надання нагород перетворилося на інструмент заохочення потрібних осіб, а інколи – на спосіб заробітку», – заявляє депутат Андрій Сенченко. За його словами, нагороди та почесні звання часто продаються. Депутат каже, що знає випадок, коли людина отримала звання «Героя України» за 5 мільйонів доларів.

Андрій Сенченко запропонував зміни до закону про державні нагороди України, спрямований на те, щоб зробити процедуру присвоєння нагород прозорішою.

«Суб’єктивізм завжди буде, але є норми, які покликані знизити ступінь суб’єктивізму. Я вдосконалив перелік суб’єктів, які мають право робити представлення Президенту на нагородження. Крім того, що я виписав у законопроекті цей перелік, там є ще абзац про те, що ці органи мають встановити порядок, щоб спікер, скажімо, не присвоював собі право, яким наділена лише Верховна Рада. Адже у нас сотні нагороджених депутатів. Скажіть, за що може бути нагороджений депутат?», – обурюється Андрій Сенченко.

Масове «геройство» – предмет прокурорської перевірки

Корумпованість процедури призвела, зокрема, до надмірної кількості Героїв України, що нівелює це звання. За словами Андрія Сенченка, з 2003 року і до цього дня Героями України стало 149 осіб. Рекордним щодо присвоєння кількості героїв став останній рік президентства Леоніда Кучми – 2004-й – тоді «героєм» стала 41 особа.

Згідно з президентським указом, звання «Герой України» «присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення».

Із заявою про корупцію у сфері держнагород депутат-бютівець виступає не вперше. Президент Віктор Ющенко ще 9 вересня дав доручення Генпрокуратурі у 20-денний термін перевірити цю інформацію. У службі держнагород і геральдики Секретаріату Президента заяви Андрія Сенченка назвали неправдивими. Проте екс-голова Секретаріату Президента Віктор Балога закликав провести з цього приводу ще й внутрішнє розслідування у Секретаріаті.

Про «Геройського односельця»

Попередник Віктора Балоги на посаді голови президентського Секретаріату Олег Рибачук в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що система присвоєння нагород та почесних звань в Україні є дуже непрозорою.

«Для мене так і залишилася незрозумілою логіка, природа і механізми отримання державних нагород, – каже він. – Я намагався розібратися в цьому і отримав таку інформацію: є комісія з представників різних сфер діяльності, очолювана моїм першим заступником».

Але, виявилося, що навіть цю процедуру можна обійти! «Що стосується нагород, то я ніколи не забуду один випадок, коли людина – я не буду називати прізвище – стала Героєм України попри те, що жоден формальний підпис у рамках комісії не стояв. Тобто, всі люди, які мали формально підтримати цю нагороду, відмовилися. Але людина, яку умовно можна назвати «односельчанином», зуміла взяти підпис у Президента, попри відсутність підписів комісії взагалі!», – розповів Радіо Свобода Олег Рибачук.

Сумнівна «мудрість», проте без корупції

Експерти тим часом зазначають, що нагородження осіб з неоднозначною репутацією негативно позначилося на іміджі самого Президента Віктора Ющенка, причому не лише в Україні, але й закордоном.

Найбільш критично було сприйняте нагородження колишнього екс-генпрокурора Михайла Потебенька орденом Ярослава Мудрого. Як відомо, на Потебенька було дуже багато нарікань щодо «справи Гонгадзе» та «касетного скандалу». Утім, за словами депутата Андрія Сенченка, якраз у випадку з екс-Генпрокурором нагородження обійшлося без корупції.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG