Доступність посилання

ТОП новини

У Європарламенті новий «адвокат» українських інтересів – Павел Коваль


Павел Коваль
Павел Коваль

Варшава – Новим головою делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна» обрали польського євродепутата Павла Коваля. Він замінив на цій посаді Марека Сівца. В інтерв’ю Радіо Свобода Павел Коваль заявив, що продовжуватиме політику свого попередника і залишиться «адвокатом» українських інтересів у Євросоюзі.

– Пане Коваль, якими будуть головні завдання Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна» упродовж Вашого головування ?

– У центрі уваги депутатів Європейського парламенту зараз залишатимуться президентські вибори в Україні. Комітет пильно спостерігатиме за підготовкою до виборів, за їх проведенням, також матиме на увазі політичний контекст їхніх результатів. По-друге, на мою думку, ключовою справою є угода про партнерство «ЄС-Україна». У цьому, вважаю, ми маємо якнайшвидше досягти успіху. Переконуватимемо в цьому представників ЄС. Підписання ще цієї осені відповідного документу можна було б вважати найголовнішим успіхом головування Швеції у Євросоюзі.

– На Вашу думку, як впливає нинішня ситуація у глобальній політиці на процес інтеграції України з європейськими та євроатлантичними структурами?

– Я думаю, що беручи до уваги досягнення зовнішньої політики Росії, зокрема питання про те, як змінюються відносин ЄС-Росія, також стосунки Євросоюзу і США, треба нам нині дивитись, чи внаслідок згаданого не постраждають відносини ЄС із Україною.

– Ви закликаєте до розширення Європейського Союзу. Зокрема, у бік Східної Європи. Однак, наприклад, з України лунають критичні голоси на адресу Євросоюзу...

– Якщо Ви маєте на увазі проект ЄС «Східне партнерство», тоді я до певної міри розподіляю позицію Президента Віктора Ющенка відносно нього. На мою думку, якщо брати до уваги нинішній стан відносин «Євросоюз-Україна», тоді це справді недостатня пропозиція. Однак нині це найкращий проект, який у нас є. Тому зараз ми повинні не перекреслювати його, а працювати на те, щоб на 100% використати проект «Східного партнерства». Втім, ми маємо наполягати на доповнення проекту політичними та фінансовими аспектами. Ідеться про визначення Україні терміну щодо перспективи членства (в ЄС), а також збільшення фондів на фінансування проекту.

– Як, на Вашу думку, тема євроінтеграції використовуватиметься в Україні під час президентської передвиборної кампанії?


– Вважаю, що в перебігу передвиборної кампанії політики мали б отримати шанси гордитись перед суспільством добрими стосунками України з Євросоюзом. Втім, розумію критичні вислови на адресу ЄС, що нині лунають від пана Яценюка, Ющенка, Януковича та пані Тимошенко. Це тому, що до сих пір нема виразної політичної перспективи європейської інтеграції країни, про яку можна було б сказати людям під час передвиборної кампанії. Однак ми разом маємо пам’ятати про те, що відносини ЄС-Україна мають двосторонній і партнерський характер. Утім, певні проблеми й частка вини за їх виникнення лежить і на українському боці.

(Варшава – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG