Доступність посилання

ТОП новини

Радикальна російська опозиція зустрілася на території українських письменників


З'їзд російської радикальної опозиції у Києві. зправа наліво: Станіслав Тєрєхов, Юрій Бєляєв, Петро Хмяков. Київ, 2 жовтня 2009 року.
З'їзд російської радикальної опозиції у Києві. зправа наліво: Станіслав Тєрєхов, Юрій Бєляєв, Петро Хмяков. Київ, 2 жовтня 2009 року.

Київ – Туга за Радянським Союзом та ксенофобія поєдналися в радикальній російській опозиції із заявами про любов до незалежної України. Близько двох десятків російських громадсько-політичних діячів, що представляють радикальну опозицію до теперішньої російської влади, зібралися у п’ятницю в київському будинку Спілки письменників і створили координаційну раду організацій, які головною своє метою бачать боротьбу проти теперішньої російської влади.

За словами одного з організаторів з’їзду професора Петра Хомякова, захід відбувся у столиці України з двох причин: по-перше, Київ – «мати міст руських»; по-друге, в Росії влада переслідує опозиціонерів.

Петро Хомяков
«Багато наших активістів мають українське коріння. У мене самого, наприклад, мама – українка. І.... мову розумію, але не розмовляю», – розповів Радіо Свобода Петро Хомяков. Останню фразу він промовив ламаною українською.

З українського боку з’їзд організовував лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський. Звертаючись до учасників з’їзду, він запевнив гостей, що в Україні вони можуть збиратися безперешкодно. За словами Корчинського, в Росії склалася парадоксальна і ненормальна ситуація.

«Кремль є злом, насамперед, для російського народу... Але багато російських людей є патріотами Кремля. Чи можна собі уявити, щоб кури могли бути патріотами птахофабрики? Але росіяни можуть бути патріотами Кремля, хоча їх використовують так само, як курей на птахофабриці», – сказав у привітальній промові Дмитро Корчинський.

У Спілці письменників гостей не чекали

Перед початком роботи з’їзду з’ясувалося, що ані голова Спілки письменників Володимир Яворівський, ані адміністрація Спілки не знали про проведення на своїй території цього заходу. Проте після короткої розмови з Дмитром Корчинським письменники надали зал для проведення з’їзду безкоштовно.

«Єдине, кому ми не надаємо приміщення, це організаціям, які знаходяться поза законом. Тому, будь-ласка, проводьте ваше засідання, успіху вам!», – розповів журналістам про сказане ним сам Володимир Яворівський.

Гостями з’їзду були представники українських націоналістичних організацій – зокрема, в куточку залу розмістилася група молодих хлопців із козацькими оселедцями на головах, одягнутих у мілітарному стилі. «Ми є представниками організації «Патріот України», а також «Соціал-націоналістичної асамблеї», – розповів Радіо Свобода один із них – Євген Бевз. – Сюди ми прийшли тому, що наша організація намагається підтримувати дружні стосунки з тими, хто називає себе не росіянами, а руськими».

Строкатий союз проти Кремля


Юрій Бєляєв
Головував на з’їзді лідер російської партії «Свобода» Юрій Бєляєв, який прибув до Києва з Петербурга. За його словами, попередні спроби провести такий з’їзд у Росії було зірвано через перешкоду російських спецслужб.

Радикальна російська опозиція виявилася дуже різношерстою. Тут знайшлося місце і для звинуваченого в ксенофобії Руху проти нелегальної міграції (ДПНИ), і для людей, які називають себе демократами. Поєднало цих людей в одну компанію несприйняття ними чинної російської влади – кремлівського режиму.

В ухваленій на з’їзді резолюції головною метою було проголошено боротьбу проти теперішньої російської влади. Кремлівський режим названо антинародним та антиросійським. Також у проекті резолюції містився пункт про боротьбу проти пережитків сталінізму та більшовизму. Проте лідер Союзу радянських офіцерів Станіслав Тєрєхов запропонував не акцентувати увагу на цьому пункті. Опозиціонери створили Координаційну раду національного порятунку, що має розробляти стратегію боротьби проти авторитаризму в Росії.

Росія свою опозицію не помічає


Російський політолог Станіслав Бєлковський скептично оцінює потенціал організацій, представники яких зібралися в Києві на з’їзд.

«Серед тих, хто зібрався на цю подію, є непогані люди, але сприймати їх як політичну силу серйозно, неможливо. Ніякого впливу в Росії у них немає, – зазначає пан Бєлковський. – Вони представляють уламки радикальних рухів, які в 1993 році захищали білий дім – парламент Росії. Ці політики є вкрай маргінальними. Крім того, ми знаємо, що Дмитро Корчинський, фактично, попри свої радикальні й націоналістичні українські позиції, вдало співпрацював із російськими партнерами – з Кремлем, з адміністрацією президента Російської Федерації. Тому я б не виключав провокативний елемент у цьому заході».

На думку російського експерта, реальної антисистемної опозиції, яка б боролася проти влади не за її правилами, у Росії зараз немає. Нова опозиція ще має з’явитися.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG