Доступність посилання

ТОП новини

Дем’янів Лаз: відновити правдиву історію


Розкопки на місці масових поховань в урочищі Дем’янів Лаз, вересень-жовтень 1989 року. Фото з домашнього архіву Зиновія Думи
Розкопки на місці масових поховань в урочищі Дем’янів Лаз, вересень-жовтень 1989 року. Фото з домашнього архіву Зиновія Думи
«Нам потрібна історична правда. Без власної історії в нас не буде власної держави. Але історії правдивої», – сказав Президент в Івано-Франківську на вічі в неділю з нагоди 20-річчя розкопок могил і перепоховання знищених руками НКВС в урочищі Дем’янів Лаз та на відкритті в меморіальному комплексі Музею жертв комуністичних репресій, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Віктор Ющенко наголосив: «ми прийняли лаковану історію». А за тим лаком, за його словами, була загублена правдива українська історія.

Згадавши місця масових поховань (а вони є майже в усіх регіонах України), голова держави навів цифри, що в Галичині у 1939–1941 роках від сталінського режиму потерпіли півтора мільйона осіб – це кожний десятий мешканець краю. Це у 3–4 рази більше, ніж у захопленій нацистами частині Польщі, яка за площею була вдвічі більшою.

Віктор Ющенко наголосив: «Дорогою, скропленою кров’ю, йшов увесь наш український народ. Радянський режим виніс йому негласний вирок: національна смерть. Відповіддю на терор стала масова боротьба українців у роки Другої світової війни відразу проти двох світових тоталітарних сил – нацистської і радянської».

Воїни УПА «у відчайдушній, практично безнадійній борні боронили своїх дітей, свої сім’ї, свою землю і нашу націю», сказав Президент, наголосивши, що такою є правда.

«Правда – єдиний шлях до очищення і внутрішнього миру, до розуміння справжньої сутності самого себе, свого народу, його призначення в майбутньому. В посттоталітарній, в постколоніальній, в постгеноцидній Україні правда життєво необхідна, як ліки, як повітря», – заявив голова держави.

За словами Віктора Ющенка, «відновлення історичної істини і справедливості – основа нашого національного відродження»: «Власна національна історія засвідчує одне: про власне майбутнє нашої нації».

Пам’ятати імена і героїв, і катів

І ця правда потрібна не лише Україні, а й Європі та всьому світові, сказав Президент на місці, де 20 років тому, у 1989 році, у трьох могилах було виявлено останки понад півтисячі людей, розстріляних і закатованих енкаведистами в червні 1941 року під час відступу Червоної армії зі Станіслава (нинішнього Івано-Франківська).

«Добре знати імена героїв, але завжди треба пам’ятати й імена зрадників», – сказав він.

Віктор Ющенко наголосив на унікальності Дем’янового Лазу: завдяки знайденим тут доказам і архівним документам відомі не лише імена сотень людей, які загинули тут, а й 377 імен катів. Вони оприлюднені в музеї.

Комуністичних кумирів – на звалище історії

За словами Президента, у багатьох містах і селах України й досі стоять ідоли комуністичних часів – «тих, хто зневажав, розстрілював, ненавидів наш народ, тих, хто прирік на смерть у різні роки нашої історії, особливо ХХ століття, мільйони і мільйони українців».

Звернувшись до національної і родинної пам’яті, він закликав пам’ятати закатованих і замордованих комуністичним режимом.

«Час позбавити нашу землю сатанинських символів, остаточно відправити комуністичних кумирів на звалище історії», – наголосив Віктор Ющенко. Говорячи про українців, він висловив віру: «(ми) очистимось від скверни, відродимо істину, справедливість, продовжимо шлях у майбутнє як вільна, горда і велика європейська нація».

У 1998 році на місці масових поховань був споруджений меморіальний комплекс «Дем’янів Лаз». Сьогодні безпосередньо в каплиці-дзвіниці відкрито Музей жертв комуністичних репресій. Серед перших відвідувачів музею були Президент Віктор Ющенко, голова СБУ Валентин Наливайченко, представники влади Івано-Франківщини, колишні вояки УПА.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG