Доступність посилання

ТОП новини

Білорусів переписують


Перепис населення у Мінську, 15 жовтня 2009 року.
Перепис населення у Мінську, 15 жовтня 2009 року.

Мінськ – У Білорусі почався перепис населення – другий за часи незалежності. Він триватиме 10 днів. Офіційно повідомляють, що цей перепис найдешевший з проведених в усіх пострадянських країнах і коштуватиме державі 1 долар на особу.

Перепис відрізняється від попередніх тим, що у всіх людей тепер питають, чи мають вони комп’ютер і чи підключений він до інтернету. Питають також про джерела їхніх доходів. І якщо раніше обліковці-«переписники» могли бачити, як заможно живе людина в своєму помешканні, то тепер цього може не статися – громадяни мають право не пускати «переписників» до себе додому, а прийти на спеціальні переписні пункти і відповісти на питання анкети там. На такі пункти можуть прийти і бездомні громадяни Білорусі, таким чином будуть зараховані й вони.

Про релігійне визнання громадян взагалі питання немає, мабуть, це залишилося від радянських часів. Про національність громадянин може тепер заявити факультативно, тобто якщо він має таке бажання. А про мову в переписній анкеті є кілька питань, і вони викликали в білоруському суспільстві гарячі суперечки. Людей запитують про рідну мову, (це подається як мова, засвоєна першою у дитинстві), про мову, якою вони звичайно розмовляють вдома, та про іноземні мови, якими вони володіють.

Лукашенко спілкується вдома білоруською, російською і «трасянкою»

Товариство білоруської мови вже висловило занепокоєння, що тут можливі якісь махінації для того, щоб, спираючись на підсумки цього опитування, далі проводити політику русифікації. Реальний стан мовної ситуації в Білорусі такий, що більше половини населення спілкується вдома російською мовою, котрою вони навчаються говорити першою. А якщо тепер вони визнають російську мову й рідною, тоді для білоруської мови в Білорусі взагалі не залишиться місця. А яку вони дадуть відповідь, дуже залежить від того, що їм пояснять «переписники».

Під час минулого перепису 1999 року білоруську мову назвали рідною 74 відсотки громадян країни. Скільки буде цього разу – дізнаємося найближчої весни, коли мають оприлюднити підсумки перепису.

Президент Олександр Лукашенко, який одним із перших взяв участь у переписі, на питання про рідну мову відповів: білоруська, а про мову, якою спілкується, вдома, відповів дуже широко: «По-різному. Від білоруської до російської. І «трасянкою» також. «Трасянка» – це білоруський варіант суржика.

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG