Доступність посилання

ТОП новини

Російська військова техніка з бойовими ракетами знову роз’їжджає Кримом


 Російська техніка рухаїться на околиці Севастополя
Російська техніка рухаїться на околиці Севастополя

Севастополь – Отримала продовження історія з протестами командування Чорноморського флоту Росії проти перевірок російських військових автомобілів, що пересуваються містом. Ці перевірки останнім часом, начебто, посилили Державтоінспекція і Служба безпеки України. А у четвер стало відомо, що під прикриттям інформаційної атаки російські військовослужбовці таємно перекинули бойову техніку з місць базування на околицю Севастополя, де проводять неузгоджені навчання за участі зенітно-ракетної техніки.

Військові джерела Радіо Свобода у Севастополі напередодні, у середу, припустили, що українські спецслужби знову отримали інформацію про можливе несанкціоноване перевезення росіянами якоїсь зброї. І на підтвердження цього в четвер журналісти проекту «Флот-2017» передали Радіо Свобода фотографії і повідомили про перекидання командуванням ЧФ Росії територією Севастополя значної кількості бойової техніки.

Неподалік моря російські військові розбили наметове містечко
Днями між селищами Кача та Андріївка у Севастополі російські військові розбили великий наметовий табір. Туди ж підтягується бойова техніка – головні колони прибувають уночі. А ось зенітно-ракетні установки «Оса» з ракетами на борту пересувалися удень дорогою загального користування Балаклава-Кача. 18 установок ТРК «Ос» входять до складу російського 1096-го зенітно-ракетного полку і дислокуються на мисі Фіолент. На нове місце зараз перекинуті 12 «Ос», які посилено охороняються російськими військовими.

Російські вояки традиційно не коментують, українська влада – поки мовчить

Днями низка російських та українських мас-медіа повідомила, що командування Чорноморського флоту Росії «висловило обурення відновленням перевірок автотранспорту, що належить російського флоту, співробітниками Державтоінспекції Севастополя». При цьому інформагенції та інтернет-видання посилалися на офіційний сайт ЧФ Російської Федерації, де, начебто, було розміщено відповідну заяву Служби інформації і громадських зв’язків флоту.

А там, нібито, стверджувалося, що 13 жовтня співробітники ДАІ за участю представників СБУ перевіряли «всі види військового автомобільного транспорту, в тому числі санітарні машини». Після цього складалися акти про порушення порядку пересування автотранспорту ЧФ територією України. Командування флоту назвало ці випадки «проявом неповаги» до статусу військових формувань Російської Федерації, а також «недружнім кроком, спрямованим на погіршення російсько-українських відносин». Воно ж доповіло про це головнокомандувачу Військово-морського флоту Росії і поінформувало російські дипломатичні установи в Україні та МЗС Росії.

Втім, виявилося, що насправді Чорноморський флот Росії немає окремого офіційного сайту, а на його сторінці офіційного сайту Міноборони РФ згаданої заяви немає. Водночас, флотське командування другу добу поспіль мовчало, всі телефони Служби інформації і громадських зв’язків Чорноморського флоту Росії – не відповідають. Спроби дотелейонуватися до її керівника, капітана 1 рангу Андрія Крилова протягом двох днів були безрезультатними.

За неофіційними даними з джерел у штабі ЧФ Росії, в районі селища Андріївка його командування проводить тактичні навчання, але українську владу про них не повідомило. Українська сторона з цього приводу теж поки що мовчить.

Військовий експерт, головний редактор інтернет-проекту «Флот-2017» Дмитро Тимчук у розмові з Радіо Свобода зазначив, що офіційний Київ мусить відреагувати на чергове порушення російськими військовими українського законодавства та українсько-російських міжурядових угод, інакше порушення з боку ЧФ Росії будуть все більш зухвалими. Він висловив упевненість, що українську владу провокують, але «реакція має бути адекватною».

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG