Доступність посилання

ТОП новини

Старт перегонів-2010: виборці розчаровані, наслідки – непередбачувані


Київ – Президентські вибори 2010 року в Україні є одними з найменш прогнозованих за час незалежності, заявила в понеділок директор Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яреми Ольга Балакірєва. Оприлюднене нею дослідження свідчить, що в жовтні трійка лідерів президентських перегонів не змінилася, однак майже половина виборців до кінця не визначилася, до того ж більшість українців відчула на собі наслідки кризи і звинувачують у цьому кандидатів у президенти.

Дві третини українських сімей відчувають проблеми з працевлаштуванням, кожна п’ята – з кредитами й депозитами. Зросла частка тих, кому вистачає грошей лише на їжу, але й на ній доводиться економити. 17% українців вважають, що криза катастрофічно вплинула на їхнє життя. Такі результати показало дослідження настроїв та електоральної орієнтації населення України, яке провів Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яреми.

Із 10 тисяч опитаних в усіх регіонах України кожен другий звинувачує у проблемах сьогодення Президента Віктора Ющенка, кожен п’ятий – Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. А лідера президентських перегонів Віктора Януковича вважають винним у своїх негараздах лише 4% опитаних, попри те, що більшість економічних експертів вважає, що саме за часів прем’єрства Януковича виникли передумови нинішніх економічних проблем в Україні.

Влада почала тиск на виборців, щоб ті голосували за «правильного» кандидата

Директор Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яреми Ольга Балакірєва, підсумовуючи опитування, каже, що найбільш тривожною, на її думку, є інша тенденція, яка робить ці вибори мало прогнозованими: близько половини українців досі остаточно не визначилося, за кого голосувати, а кожен третій взагалі відмовляється говорити про свої політичні вподобання, пояснює Ольга Балакірєва.

«Респонденти казали, що вони побоюються давати відповідь, через те, що місцева влада почала тиск на виборця, щоб він голосував за «правильного кандидата». Це новий чинник, який ми сьогодні не можемо врахувати», – зазначає пані Балакірєва.

Перша трійка не змінилася, але у другому турі можливо все

Дослідження показує, що у жовтні трійка лідерів президентських перегонів не змінилася. Найбільше шансів стати президентом наразі має Віктор Янукович: його рейтинг зростає, і сьогодні за нього готові голосувати 34% тих, хто взяв участь в опитуванні. Другою є Юлія Тимошенко, рейтинг якої зростає з такою ж швидкістю і наразі сягає понад 21%. На третьому місці – Арсеній Яценюк. Інші кандидати, в тому числі Симоненко, Литвин та Ющенко, практично не мають шансів стати Президентом – показує нинішнє дослідження. Трійка згаданих лідерів має найбільші шанси потрапити до другого туру, але подальші сценарії, на думку пані Балакірєвої, можуть бути різними.

«Якщо до другого туру вийдуть Янукович та Тимошенко, або Янукович та Яценюк, то лідер Партії регіонів переможе з відривом у 11 відсотків, – каже вона. – Якщо вийдуть Яценюк та Тимошенко, то перший отримає частину голосів Януковича і переможе з відривом у 2%, що удвічі перевищує нашу статистичну похибку».

Переважна більшість опитаних говорить, що в разі перемоги не їхнього кандидата, або оскарження результатів виборів, вони не візьмуть участі в акціях протесту.

Ольга Балакірєва наголошує, що її дослідження є неупередженим, оскільки замовили його не політики, а представники великого бізнесу, щоб мати уявлення про реальну ситуацію в державі напередодні виборів.

Проте є й інші прогнози щодо перебігу виборів. Зокрема, директор центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко переконаний, що вихід до другого туру Тимошенко та Яценюка не реальний.

«Цей сценарій більше зі сфери фантастики. Яценюк останнім часом втрачає рейтинг. Тоді як досвід попередніх кампаній показує, що Тимошенко має великі шанси швидко набирати рейтинг в останні тижні, на відміну від її опонентів», – пояснює пан Фесенко.

Політолог також звертає увагу на те, що за результатами більшості фахових опитувань сьогодні найбільше шансів на перемогу має Віктор Янукович. Віктор Фесенко погоджується і з твердженням про велику кількість людей, що не визначилися, а отже, непередбачуваністю перегонів-2010.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG