Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент ПАРЄ прибув до Харкова для вивчення Голодомору 1932-33 років


Харків – «Голодомор в Україні 1932-33 років політизується не тільки у відносинах між Україною та Росією, але й між різними партіями і блоками в самій потерпілій країні», – заявив сьогодні у Харкові віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлют Чавушоглу. Він зустрівся з харківськими дослідниками-істориками, а також і слідчими СБУ. Адже Служба безпеки України у травні цього року порушила кримінальну справу за фактами геноциду в Україні 1932-33 років. Найближчим часом Мевлют Чавушоглу планує відвідати Росію, Казахстан і Білорусь.

Оскільки Харківська область вважається найбільш потерпілою від голодомору 1932-33 років, то віце-президент ПАРЄ розпочав ознайомлення з матеріалами про цю трагедію саме з цього регіону.

Хоча, у Харкові не однозначно ставляться до Голодомору. Оскільки в місті діють потужні прокомуністичні політичні та громадські організації, то позиція з питання голодомору 1930-х років викликає заполітизовану дискусію.

Міський голова Михайло Добкін, який водночас є головою міської організації Партії регіонів, так і не погодився на спорудження в Харкові меморіального комплексу жертвам Голодомору. Такий комплекс збудували, наразі, лише на території області за рішенням голова облдержадміністрації Арсена Авакова.

Заступник голови обласної ради Микола Титов розповів пану Мевлюту Чавушоглу, що в його колег із семи партій діаметральні погляди на історичні питання, зокрема і щодо Голодомору. Помаранчевий блок партій вважає події 32-33 років геноцидом, а ліві партії – голодом. Віце-президент ПАРЄ поцікавився у Миколи Титова, який, до речі, представляє Партію регіонів, щодо його особистого ставлення до цієї трагедії.

«Я вважаю, це щось середнє – ані голод, ані голодомор, – відвовів пан Титов. – Це нерозумні, нераціональні, інколи упереджені дії влади».

Одним із тих, хто всіляко сприяє розслідуванню трагедії на Харківщині у 1932-33 роках, є голова області Арсен Аваков. За його словами, Голодомор український відрізняється від російського особливо жорстоким ставленням до селян, варто згадати, хоча б, існування «чорних дощок».

Голова облдержадміністрації висловив сподівання, що Рада Європи зможе дати виважену оцінку подіям 1932-33 років в Україні. «Так само, як і матерія існує незалежно від нашого про неї уявлення, так і факт Голодомору існує незалежно від ставлення до нього представників різних політичних партій», – наголосив пан Аваков.

«Буде засуджено злочин, скоєний тодішнім режимом»

Мевлют Чавушоглу сьогодні попрацював у Головному управлінні СБУ Харківської області. На зустріч із ним запросили живих свідків трагедії Голодомору, йому продемонстрували документи з харківського судово-медичного моргу, нині це інститут Бакаріуса, а саме книги обліку померлих в 1932-33 роках, в яких переважна більшість діагнозів смерті – це безбілковий голодний набряк.

Начальник обласного управління СБУ Андрій Мухатаєв зазначає: «Фахівці звернули нашу увагу на факти невідповідності між книгами записів огляду трупів, і книгами реєстрації смертей. Ці невідповідності підштовхують нас до висновків, що, ці різниці вносилися, щоб приховувати масштаби трагедії».

Аби уникнути політизації майбутньої доповіді, віце-президент Мевлют Чавушоглу в Харкові, Росії, Казахстані та Білорусі вирішив спілкуватися лише з науковцями, істориками та співробітниками архівів.

«Це питання заполітизоване. Причому не лише російським та українським керівництвом, а й різними політичними партіями, блоками в самій Україні. Окрім аналізу документів, у доповіді ПАРЄ мовитиметься про заходи вшанування трагедії, а також буде засуджено злочин, скоєний тодішнім режимом», – наголосив віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлют Чавушоглу.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG