Доступність посилання

ТОП новини

Парламент заборонив підвищувати ціни на ліки. Фармацевти лякають дефіцитом


Імпортні ліки мають коштувати не дорожче, ніж коштували 1 липня минулого року. А вітчизняні медпрепарати слід продавати за цінами, регульованими державою. Верховна Рада України запровадила мораторій на підвищення цін на ліки під час фінансової кризи до встановлення розміру мінімальної зарплати, пенсій на рівні прожиткового мінімуму та до погашення боргів із зарплат, стипендій. Ініціатори рішення переконують, що це дозволить зупинити подальше подорожчання медикаментів.Фармацевти не погоджуються з такою ухвалою і не виключають тепер виникнення дефіциту препаратів. Наскільки це реально? Від чого взагалі залежить коливання цін на імпортні та вітчизняні ліки, які чинники на це впливають?

Деякі українці відкладають похід в аптеки до останнього

Поки натхненники й противники замороження цін на ліки ламають списи, буде дефіцит медикаментів чи не буде, деякі українці відкладають похід до аптек до останнього. І не тому, що брак уже настав, а тому, що купувати немає за що. Зокрема, це стосується Закарпаття – одного з найбідніших регіонів України. Дехто із тамтешніх мешканців їздить за ліками закордон, розповідає закарпатська кореспондентка Радіо Свобода Надія Петрів.

Кардіолог Василь Олександрович принаймні раз на тиждень приймає хворих у сільських населених пунктах. За його словами, він спостерігає тут справжнє безгрошів’я і бідність, особливо в горах, де заробітку майже немає. Пацієнти зазвичай звертаються вже тоді, коли хвороба запущена, розповідає лікр. Пояснюють це тим, що боялися йти до лікарів, і далеко не в останню чергу через дороговизну медичних препаратів. «Хворі просять одне: випишіть мені дешеві ліки, бо дорогі я все одно собі не куплю. А що я їм маю казати? Що дешевих кардіологічних препаратів практично не буває? Що найнижча вартість десятка відповідних таблеток стартує з 50 гривень? А таких препаратів потрібно щонайменше 5-6 видів, та ще й на тривалий період. Для села це страшні гроші».

Про таку ситуацію говорять переважна більшість лікарів. Радять, за можливості, одне: лягати в стаціонар Закарпатської обласної лікарні, бо там уже другий рік поспіль усіх хворих забезпечують необхідними ліками. За кошти обласного бюджету.

Закарпатці шукають і інший вихід із ситуації. Оскільки область межує з трьома країнами Європи, то мешканці краю за ліками їздять саме за кордон. Наприклад, 28-річна ужгородка Таміла добре володіє угорською мовою, тому найчастіше подається до Угорщини. За її словами, там ціни на медикаменти нерідко нижчі,ніж українські. «В Угорщині ліки бувають якщо й не дешевші, то принаймні якісніші. А нещодавно я купила вакцину синові – вона була дешевшою, ніж у нас, в Україні», – розповіла Таміла.

«Ліки – це той товар, який подорожчав найбільше...»

Ті, хто голосував за закон про замороження цін на ліки, переконують: треба припинити цинічне пограбування більшості населення через непомірно високі націнки на лікарські препарати від виробника до споживача. Депутат-комуніст Петро Цибенко, 1-й заступник голови парламентського комітету з питань прав пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, заважує: якщо дефіцит і виникне, то тільки через бажання на цьому нажитися, а не через ухвалу Верховної Ради. «За останній час ліки – це той товар, який подорожчав найбільше. Я розумію, що хтось, користуючись цією нагодою, спробує сховатися в тінь. Головною причиною буде не прийняття відповідного закону, а намагання отримати додатковий зиск», – сказав Петро Цибенко.

Аптеки повинні будуть зробити переоцінку товару

Як тільки закон набуде чинності, аптеки будуть зобов’язані повернутися до старих цін на ліки (на рівні липня минулого року) і фармацевти мають зробити переоцінку товару. А це справа не кількох днів, – зазначає Євген Coва, комерційний директор одного із фармацевтичних заводів України. «Навіть якщо всі будуть хотіти зробити так, як написано в законі, й дуже швидко переоцінити товар, це займе, може, й тиждень. Ви можете собі уявити, якщо 5 днів усі аптеки у державі будуть зачинені? У лікарняних аптеках ліків немає. Що буде з інфарктами, інсультами, постраждалими в ДТП, з дітьми, з пологами й операціями? Я не розумію тих, хто це писав. По закону, не мають права аптеки продавати, адже якщо вони продають ліки, порушують закон».

Частина імпортних ліків ймовірно зникне з полиць аптек


Колишній заступник міністра охорони здоров’я України Валерій Івасюк погоджується з тим, що можливий дефіцит ліків, про це він повідомив в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода. «Думаю, що частина ліків, які дійсно мають лікувальну властивість, зникне з полиць аптек, натомість прийдуть так звані вітчизняні ліки. На засіданні ВРУ вже була зроблена заява про те, що виробництво вітчизняних ліків як таких відсутнє взагалі. У нас немає вітчизняного виробника. У нас є примітивна збірка з компонентів, які закуповуються за кордоном. А на полиці аптек більше з’явиться, грубо кажучи, підробок».

Фармацевти пропонують зберегти нинішні цін
и

Зі свого боку, українські фармацевти запевняють, що якість їхньої продукції є високою. І вітчизняні ліки – це гідна продукція. Інша річ – коливання цін. Оскільки закордонні препарати або ж імпортна сировина закуповуються за валюту, то й ціни на них залежать від коливання курсу долара, який страшенно підскочив у жовтні минулого року, зазначає Євген Coва, комерційний директор одного з фармацевтичних заводів України. Ціни ж на вітчизняні ліки не так прив’язані до валютного курсу, переконує він. «Ніхто не став би проти мораторію на підвищення цін. Якщо б нинішні ціни були сталими і держава гарантувала, що курс долара не буде надмірно коливатися, такий підхід був би більш-менш нормальним. Але коли ціни хочуть повернути на 01.08.2008 року, в літо до кризи, отут я вже цього нічого не розумію, тут я не бачу логіки». До того ж, як зазначає Євген Сова, цей закон не передбачає ніяких градацій між вітчизняними й іноземними виробниками, що не є правильним.

З тих ліків, які можна купити в українських аптеках, лише п’яту частину становлять медикаменти вітчизняного виробництва. Такими є оцінки Антимонопольного комітету України.



Чи варто ціни на ліки «заморожувати» на рівні липня минулого року? Чи не призведе це до їх дефіциту?


Ірина, працівник фармацевтичної фабрики: Ціни на ліки піднімати ще вище немає смислу, бо медикаменти стануть недоступними для середнього населення. Фармація нині розвивається і випускає достатній об’єм ліків.

Валерій Федорович, військовий пенсіонер: Варто заморозити ціни на ліки – і ніякого дефіциту ліків не буде. Бізнес не може жити, щоб не було товару.

Світлана Антонівна, лікар:
Дефіцит ліків може бути, бо наша Україна мало що виробляє. Ми дуже багато закуповуємо іноземної сировини й іноземних ліків.

Володимир Федорович, пенсіонер: Будь-який здоровий чоловік скаже, що треба ціни на ліки заморожувати. А про дефіцит нічого не знаю, може, й буде.

Ольга Іванівна, пенсіонерка:
Ліки будуть у будь-якому випадку. Я думаю, що всі підтримають зупинення
стрімкого подорожчання ліків.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG