Доступність посилання

ТОП новини

Збідніння не оминуло і депутатів


Київ – Українці стали біднішими. За даними Державного комітету статистики, протягом року реальні зарплати в Україні знизилися більш, ніж на 10 відсотків. І це попри те, що номінальні зростали на 2,5 відсотка.

27-річна Ірина живе у Кременчуці Полтавської області. Працює офіціанткою у барі. Розповідає, що минулого року отримувала 800 гривень. Тепер понад 1000. Однак, говорить вона, рік тому на меншу зарплату вона могла купити більше, ніж тепер. Заощаджує Ірина насамперед на одязі.

«Прожити на ці гроші надзвичайно складно, – зазначає вона. – У місті подорожчав проїзд у громадському транспорті.Наймаю житло на двох із подругою. Раніше ми платили 800 гривень, по 400 кожна. А зараз доводиться викладати по 750. Не вистачає грошей на одяг. Майже вся в обносках».

Депутати заощаджують на розвагах

Дехто із народних депутатів, наприклад, представник Партії регіонів Ярослав Сухий каже, що і його купівельна спроможність стала меншою.

«Особисто я, як народний депутат України, й інші громадяни, які не є народними депутатами, хто має високу зарплату, хто має не дуже високу зарплату, всі, безумовно, на собі це відчули. І свідченням цьому є, що роздрібний товарообіг в Україні зменшився на 30 відсотків. Оклад народного депутата 6300», – зауважує парламентарій.

А заощаджувати протягом останнього часу Ярослав Сухий почав, за його словами, на світських заходах. «Особисто я почав заощаджувати, і на цьому постійно наголошує моя дружина, на відвіданні різного роду концертів та вистав, – каже він. – Я б хотів піти, і, думаю, ще піду, на концерт Сєрова. А на вистави я багато на які не пішов, на які б хотів».

Зарплата у польоті

За даними Держкомстату, у вересні цього року реальна зарплата в Україні скоротилися в середньому на 11 відсотків у порівнянні з вереснем минулого року. Водночас, номінальна зросла на 2,5 відсотка. І така тенденція, на думку економіста Олександра Пасхавера, триватиме ще, принаймні, кілька місяців.

«Якщо брати США, то там безробіття ще зростає. Природно, що коли криза закінчується, підприємець хоче економити на витратах на робочу силу, – зазначає економіст. – Зважаючи, що наш шлях – це не звільнення робітників, а зменшення витрат на заробітну плату, то якийсь період, можливо, кілька місяців, буде стабільна, невисока реальна заробітна плата або навіть невелике зменшення, а потім піде вгору».

Сьогодні найвища середня заробітна плати є в українській столиці. У Держкомстаті визначили її на рівні 3250 гривень. Далі ідуть Донеччина, Київщина та Дніпропетровщина, де середня зарплатня трохи більше, ніж дві тисячі гривень.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG