Доступність посилання

ТОП новини

Кому Міжнародний валютний фонд допоможе стати Президентом України? (Європейська преса)


Прага – Європейських оглядачів непокоїть не лише загострення передвиборних баталій в Україні, але й можливість нової «газової війни» між Москвою і Києвом. У пресі знову обговорюють фінансові можливості українського уряду напередодні оплати Києвом чергового рахунку «Газпрому» за жовтень. Чимало експертів сумніваються у платіжній здатності уряду Тимошенко, якщо Київ не отримає у найближчі дні чергові 4 мільярди доларів від МВФ. Аналітики не виключають, що позиція МВФ і стан «газових стосунків» з Росією стануть вирішальними у визначенні імені нового Президента України в січні 2010 року.

Чеська газета «Лідове новіни» оприлюднила матеріал свого московського кореспондента Петри Прохазкової, яка повідомляє, що 7 листопада «Газпром» може не отримати на свій рахунок грошей за газ від уряду Юлії Тимошенко і тоді знову постане загроза зупинки постачання блакитного палива з Росії, не лише до України, але й частини Європи. Газета також інформує, з посиланням на свої джерела, що такий «чорний сценарій таємно обговорювався 22 жовтня шефами двох газових гігантів Росії та України, Олегом Дубиною з «Нафтогазу» і Олексієм Міллером з «Газпрому»...Російський монополіст і тут наполіг на неухильному виконанні Києвом контрактів підписаних сторонами у січні 2009 року»,– наголошують «Лідове новіни». Ця чеська газета також нагадує, що «Москва й надалі намагається дискредитувати Київ»...«щоб змусити Європу до фінансування і узгодження будівництва газогонів «Північний» та «Південний потік». У матеріалі «Лідових новін» цитується український віце-прем’єр Григорій Немиря, котрий запевнив західні агентства напередодні, що «газова війна» сьогодні не загрожує, навіть якщо б дійшло до затримання кредиту МВФ для України. Чеське видання тут же стверджує:«...цілком можливо, до цього йде» – це стосується відкладення майже 4-мільйонного траншу МВФ для українського уряду. «Лідове новіни» також зауважують, що «нині все залежить від Президента України, чи піде він на ветування (замороження) закону про підвищення мінімальних соціальних виплат, чого вимагав як умову кредиту МВФ». Газета тут же наголошує, що «політичні наслідки залежності України від МВФ можуть бути для Європи ще більш фатальними», бо відмова Фонду надавати кредит у 4 мільярди тепер автоматично тягне не лише несплату Києвом боргу «Газпрому» і холодні радіатори для європейців, але й обрання Президентом України «проросійського Віктора Януковича...та повернення України під вплив Кремля». «Лідове новіни» констатують, що «газ відіграватиме на виборах 17 січня 2010 року більшу роль, аніж окремі кандидати», мовляв, «змерзлі українці напевне оберуть милого Росії Януковича, котрий...забезпечить їм блакитне паливо за прийнятні ціни».

Напередодні «Файненшел Таймз» наводила спростування МВФ обвинувачень на його адресу з боку Президента України і української опозиції про те, що Фонд фактично оплачує своїми кредитами передвиборну компанію Юлії Тимошенко.

Словацьке видання «Господарске новіни» цитує вже згаданого Григорія Немирю з його інтерв’ю напередодні агентству«Ройтерс». Той заявляє, що знайти гроші для оплати за російський газ «не так просто» і додає, що його шеф Юлія Тимошенко, яка має зустрітися 19-20 листопада зі своїм колегою Володимиром Путіним, «робить все, щоб до нової газової війни не дійшло».

Російська «Нєзавісімая газета» наводить слова низки експертів про те, що нинішній Президент і опозиція готують Юлії Тимошенко в Україні «фінансову пастку». Газета вважає також, що можлива відмова у п’ятницю Віктора Ющенка від ветування закону про підвищення мінімальних соціальних виплат потягне за собою не лише замороження стосунків з МВФ, але й серйозні фінансові труднощі уряду.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG