Доступність посилання

ТОП новини

Україна наразі не ратифікувала Конвенцію Ради Європи про захист дітей


Плакат рекламної кампанії Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлоатації та сексуальних зловживань.
Плакат рекламної кампанії Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлоатації та сексуальних зловживань.

Варшава – Шляхи протидії сексуальному насиллю та експлуатації дітей шукали урядовці та представники громадських організацій Польщі, України, Литви та Фінляндії на зібранні у Варшаві. Дводенну міжнародну конференцію організували спільно факультет права Варшавського університету та Бюро інформації Ради Європи.

Варшавська конференція взяла собі за мету вивчити міжнародні інструменти захисту, що відповідають положенням Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуальних зловживань. Учені, чиновники та представники громадських організацій прагнули спільно виробити ефективні засоби захисту та покарання за сексуальну експлуатацію дітей.

Неурядові організації наполягали, що цьому ганебному явищу треба протидіяти ще на етапі ліквідації чинників, що сприяють поширенню проблем із дітьми. Тут, на їхню думку, необхідне запровадження навчальних програм для батьків та соціальних працівників, а також запровадження системи моніторингу небезпечних явищ.

Представники України наголошували на потребі ратифікації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

Представниця Ради Європи Данута Вішнєвська-Казалс у розмові з Радіо Свобода наголосила на тому, що варшавську конференцію можна розглядати як черговий крок на шляху зміцнення і утвердження прав жінок і дітей в Україні.

«Головною метою конференції було оформлення рекомендацій для керівництва України, щоб зробити можливою ратифікацію Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Відомо, що Україна підписала цю конвенцію. Ми зі свого боку хочемо допомогти керівним органам України довести справу вже до ратифікації конвенції», – підсумувала Данута Вішнєвська-Казалс.

Здобуті знання можна реалізувати, не чекаючи на ратифікацію...


Обмін думками та досвідом у справі протидії сексуальному насильству над дітьми справді виявився корисним, зазначила Алла Середницька, керівник відділу позашкільного виховання, навчання та захисту прав дитини Міністерства освіти та науки України.

«Потрібно відмітити, що багато чого в Україні вже робиться в цьому напрямі. Законодавство України достатньо захищає дітей, але я думаю, що учасники конференції для себе взяли необхідні знання щодо подальшої роботи в цьому напрямі в Україні», – зауважила Алла Середницька.

Головне, щоб здобуті знання можна було реалізувати практично, зокрема для розробки програм, які будуть впроваджуватись на національному рівні, щодо положень Конвенції ООН про права дитини, державної програми протидії торгівлі людьми, наголосила представник Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда» Людмила Ковальчук.

«Досвід, який ми отримали він може не чекати впровадження і розробки документів. Це обмін досвідом практичним, профілактики роботи з дітьми, впровадження спецкурсів. Це те, що можна використовувати вже в нашій щоденній практиці, – каже вона. – Тим більше, якщо це громадська організація. Через те, що діяльність громадської організації не обмежується державною політикою».

За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), близько двох мільйонів дітей щорічно використовуються у «секс-індустрії», а в інтернт-мережі розміщено безліч фотографій, на яких демонструється сексуальне насильство над дітьми.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG