Доступність посилання

ТОП новини

Епідемія – не привід для паніки


Маски на вулиці від грипу не врятують, горілка – тим більше
Маски на вулиці від грипу не врятують, горілка – тим більше

Київ – Психологи радять українцям не піддаватися на паніку через епідемію грипу. Спеціалісти вважають тривогу штучною і застерігають від стихійних дій.

Черги в аптеках, нестача ліків, невтішна статистика захворюваності на грип – тривога в українському суспільстві зростає. Проте психологи радять тверезо поглянути на ситуацію й дотримуватися елементарних правил противірусної гігієни.

За словами члена Європейської психотерапевтичної ліги, психолога Тетяни Чепової, реакція людей на ситуацію в країні та динамічний обіг інформації у ЗМІ суттєво впливають на зростання занепокоєння. «Все, що зараз відбувається в нас у країні у зв’язку з епідемією, на жаль, спрямоване на поширення паніки», – каже вона.

Тетяна Чепова додає: нині спостерігається лише початок панічної поведінки в суспільстві, її пік попереду. «Проте в наших силах зробити так, щоб вона не розвивалася і не призвела до тих руйнівних наслідків, які зазвичай спричиняє масова паніка», – наголошує експерт.

Водночас психолог Олексій Шнеєр каже, що про можливу епідемію говорили ще навесні, а нинішня статистика захворюваності не відрізняється від даних попередніх років. На його думку, тривога під час епідемії грипу вигідна тим, хто прагне дестабілізувати ситуацію в суспільстві.

Спеціаліст розповідає: паніка в суспільстві може підтримуватися двома способами: відсутністю необхідної інформації або, навпаки, її надлишком. «У радянські часи, у 1986 році паніка виникла саме через відсутність інформації (про аварію на Чорнобильській АЕС). Зараз у нас протилежна ситуація – є надлишок інформації, причому не завжди якісної. Її можна назвати навіть дезінформацією», – вважає психолог.

Страх лише ускладнює епідемію

Ректор Міжнародного інституту глибинної психології Світлана Уварова впевнена, що паніка може призвести до повної демобілізації населення і лише ускладнить боротьбу з вірусом.

На думку психолога, кожен українець повинен оцінювати інформацію про перебіг епідеміологічної ситуації в країні максимально об’єктивно і не піддаватися страхові. «Потрібно задуматися над ситуацією і допомогти іншим. Або, як мінімум, поставитися до отриманої інформації більш аналітично і тверезо», – додає Світлана Уварова.

У світі першу хвилю паніки через «свинячий грип» зафіксували ще у травні: зокрема, в Мексиці тоді скасували всі масові заходи, у США закрили низку навчальних закладів, а в Єгипті знищували свинину. Нині до вірусу ставляться спокійніше. Наприклад, нещодавнє опитування населення Німеччини показало, що 60 відсотків німецьких громадян не боїться поширення вірусу нового пандемічного грипу A(H1N1).

(Київ – Прага)

*****************************

Пам’ятка щодо грипу типу А/Н1N1

Кабінет Міністрів України видав Пам’ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м’язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і розлад шлунку.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG